Resursele de energie primara si cele de energie electrica s-au majorat cu 2,7% si, respectiv, 4,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).

Principalele resurse de energie primara primele patru luni ale acestui an au totalizat 10,4 milioane de tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 273.200 tep fata de perioada similara a anului trecut. Productia interna a insumat 7,1 milioane tep, in scadere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 3,2 milioane tep, in crestere cu 20,2%, informeaza Mediafax.

In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 21,3 miliarde KWh, in crestere cu 869,1 milioane KWh (+4,2%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2013. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 964,4 milioane KWh (+4,8%).

Productia din termocentrale a fost de 9,8 miliarde KWh in crestere cu 601,8 milioane KWh (+6,5%). Productia din hidrocentrale a fost de 5,1 miliarde KWh in crestere cu 117,6 milioane kWh (+2,3%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4 miliarde KWh in crestere cu 26,0 milioane kWh, (+0,6%).

Energia solara, productie mai mare decat cea eoliana

Productia din centralele electrice eoliene in perioada ianuarie- aprilie a fost de 1,8 miliarde KWh, in scadere cu 15 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar energia solara produsa in instalatii fotovoltaice in aceasta perioada , a fost de 295,8 milioane KWh, in crestere cu 234 milioane KWh fata de perioada corespunzatoare a anului 2013.

Consumul final de energie electrica in economia nationala a fost de 16,9 miliarde KWh, cu 1,6% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului 2013; iluminatul public a inregistrat o scadere cu 23,1%, iar consumul populatiei a scazut cu 3%. Exportul de energie electrica a fost de 1,79 miliarde KWh, in crestere cu 1,3 miliarde KWh. Consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 2,5 miliarde KWh, in scadere cu 203,6 milioane KWh, respectiv cu 7,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri