Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, joi, ca discutiile cu autoritatile romane vor continua de la Washington, mentionand ca au ramas unele chestiuni nerezolvate, fara a preciza cand o noua misiune a Fondului ar putea reveni la Bucuresti.

"Economia a continuat sa-si revina si este asteptata acum sa creasca cu 2,8% in acest an. Dezechilibrele fiscale au fost reduse si deficitul de cont curent a ramas scazut. In perspectiva, echipele (FMI si Comisiei Europene, n.r.) au avut discutii constructive cu autoritatile romane despre cum sa asigure continuarea progreselor si au ajuns la acord asupra unor politici importante in aceasta privinta. Totusi, unele chestiuni raman nerezolvate. Discutiile cu autoritatile romane vor continua de la sedii", se arata intr-un comunicat al Fondului, informeaza Mediafax.

Echipe ale FMI si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 2-12 iunie pentru discutii privind a treia evaluare in cadrul acordului stand-by al FMI cu Romania si pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanta de plati cu Uniunea Europeana.

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara ca de la 1 octombrie contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, sedul Executivului precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.

Impactul reducerii CAS, acoperit de incasari suplimentare

"Consideram ca reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru. Putem in mod rezonabil si sustenabil sa transmitem catre Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, deoarece in acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului si avand incasari suplimentare si cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta. El a sustinut ca cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili in buget.

"Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ramane functional, nu se intrerupe, reziliaza sau denunta (...) Principalii beneficiari vor fi angajatii, pentru ca angajatorii - si asta vom urmari in mod clar - vor scoate la suprafata acele contracte de munca din zona gri, in care pe cartea de munca sunt mai putini bani decat in realitate pentru a se evita impozitarea si, in al doilea rand, crearea de noi locuri de munca", a afirmat Ponta.

Intrebat insa daca reducerea CAS din octombrie are acordul FMI si al Comisiei Europene, premierul a raspuns ca nu, deoarece nu exista nici acord, nici dezacord, Fondul solicitand doar respectarea tintelor macroeconomice, iar cand au fost taiate salariile si pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului. Surse oficiale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Guvernul si Fondul Monetar International nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri