Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor Publice lucreaza la elaborarea unei scheme de sprijin pentru marii consumatori de gaze naturale, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nita.

"Dar se pune intrebarea ce vom face cu micii consumatori de gaze, pentru ca este posibil ca la un moment dat pretul reglementat sa fie mai mare decat cel de pe piata libera", a afirmat Nita, intr-o conferinta, adaugand ca aceasta evolutie a pretului reglementat al gazelor este prognozata pe o perioada de patru-cinci ani, potrivit Mediafax.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat in luna mai ca procesul de convergenta a preturilor gazelor naturale pentru industrie s-a realizat si nu mai este nevoie sa fie majorate preturile, asa cum erau angajamentele fata de Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE). "Convergenta preturilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie sa facem cresteri de preturi pentru industrie, asa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publica, pretul final al gazelor naturale nu va mai creste, existand chiar premise ca sa scada in urmatoarele luni", spunea Nicolescu.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici in 1 octombrie 2018. Pentru dinamizarea pietei si cresterea transparentei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioada determinata, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2018, ca producatorii de gaze naturale sa fie obligati sa tranzactioneze transparent, nediscriminatoriu si centralizat un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE). "Aceasta obligatie va fi aplicata, in perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018, si furnizorilor de gaze naturale, atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import", potrivit Departamentului pentru Energie.

Totodata, Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici sa fie stabilita o perioada tranzitorie de opt luni, necesara incheierii intr-o maniera competitiva a unor noi contracte de furnizare. Romania s-a obligat fata de CE si FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze. Aceste procese se desfasoara separat pentru populatie si industrie.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat in ianuarie ca dereglementarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea incheia mai devreme fata de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, avand in vedere estimarile privind scaderea pretului si a volumului gazelor importate. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Potrivit calendarului de dereglementare, pretul platit de companii pentru gazele din productia Romaniei va trebui sa fie acelasi cu cel de import. Deocamdata, pretul gazelor romanesti este cu 40% mai mic decat cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri