Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) sustine introducerea, incepand cu 1 octombrie 2014, a masurii de reducere cu 5% a cotelor platite de angajator pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii. Aceasta masura urmareste imbunatatirea climatului economic in sfera impozitarii muncii, in opinia Coalitiei.

Potrivit unui raport intocmit de Banca Mondiala, in colaborare cu PwC, impozitele si contributiile obligatorii aplicate muncii platite de catre angajator si exprimate ca procent din profiturile acestuia se ridica la aproximativ 31,5% in Romania. Aceasta valoare ne pozitioneaza in esalonul superior la nivel european, cu mult peste nivelurile din state precum Danemarca (3,6%), UK (10,6%), Norvegia (15,9%), Olanda (18,2%), Germania (21,8%) sau Polonia (26%). Nivelul de impozitare al muncii reprezinta un dezavantaj competitiv al Romaniei ca economie emergenta in raport cu sistemele existente in majoritatea celorlalte state membre.

Asadar, CDR considera ca prin implementarea masurii de reducere a CAS-ului cu 5% la angajator, se vor putea observa schimbari cu impact pozitiv la nivelul intregii economii. De asemenea, aceasta masura va influenta cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, ceea ce inseamna venituri suplimentare la bugetul de stat.

Cu alte cuvinte, CDR considera ca aceasta masura fiscala va aduce beneficii angajatorilor autohtoni fie ca este vorba de marile companii, fie de interprinderile mici si mijlocii. In cazul companiilor mici, veniturile din urma masurii fiscale va fi cel mai probabil directionat catre remunerarea suplimentara a personalului existent, angajarea de personal suplimentar in vederea dezvoltarii afacerii sau efectuarea de investitii in echipamente si tehnologie.

Nu trebuie neglijate nici dezechilibrele existente la nivelul bugetelor sociale. Astfel, CDR considera ca reducerea acestor dezechilibre poate fi obtinuta prin reglarea raportului dintre populatia activa si numarul angajatilor, raport care in Romania este nefavorabil si totodata descurajant pentru investitori.

Concluzionand, Coalitia considera ca introducerea unor astfel de masuri, cum este reducerea CAS, este benefica pentru dezvoltarea mediului de afaceri din Romania, atata timp cat nu este insotita de noi cresteri de impozite si taxe, ci de o imbunatatire a colectarii acestorasi reducerea evaziunii fiscale.

Coalitia este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai.Coalitia nu este o entitate inregistrata juridic. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din presedintii si Vice-presedintii AmChamRomania, AOAR, FIC si RBL, prezidat prin rotatie, cu un mandat de sase luni, de un membru al conducerii uneia dintre organizatiile reprezentate in Consiliul Director. Domnul Steven van Groningen, vice-presedintele FIC este in prezent secretarul general al Coalitiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri