Intrarile nete de capital strain pe piata de capital din Romania au ajuns anul trecut la 814,2 milioane lei, dublu fata de pragul de 447,47 milioane lei atins in 2012. Evolutia se inscrie intr-o tendinta externa mai larga care arata o revenire a interesului investitorilor straini.

"In anul 2013, intrarile nete de capital strain pe piata de capital din Romania au crescut semnificativ fata de perioada 2009-2012 (...) Aceasta evolutie s-a inscris intr-o tendinta mai larga la nivel international, marile fonduri de investitii aratandu-se in continuare interesate de pietele emergente si de frontiera din Europa, chiar daca semnalele FED (Rezerva Federala a Statelor Unite - n.r.) de reducere graduala a programului de cumparare de active a dus la reticenta fata de unele piete emergente din afara continentului european", se arata in raportul anual publicat marti de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), informeaza Mediafax.

Intrarile brute de capital pe piata din Romania au insumat anul trecut 2,71 miliarde lei, fata de 2,04 miliarde lei in 2012, in timp ce iesirile brute au totalizat 1,89 miliarde lei, de la 1,59 miliarde lei in anul anterior.

In perioada crizei economice au existat retrageri importante de capital strain din conturile de tranzactionare deschise la intermediarii de pe piata romaneasca de capital, noteaza ASF.

Investitorii straini, activi din nou pe piata romaneasca

Astfel, fluxul net de capital din anul 2009 a fost negativ, iar in anii 2010-2011 s-a mentinut pozitiv, dar la niveluri reduse. In 2012, intrarile nete au crescut semnificativ, depasind valoarea din 2008, de 415,28 milioane lei.

Anul trecut, media lunara a volumului de intrari nete de capital strain a fost de 67,85 milioane lei, fata de 37,28 milioane lei in 2012. Media anuala a intrarilor nete de capital extern in periaoda 2009-2013 a fost de 286,53 milioane lei.

Cei mai activi investitori straini pe piata de capital din Romania sunt cei din Marea Britanie, cu 40,64% din cumpararile de actiuni realizate de persoane nerezidente, respectiv 42,69% din totalul vanzarilor de actiuni realziate de nerezidenti. Pe locul al doilea se gaseste Austria, cu 22,91% din cumparari, respectiv 22,09% din vanzari, urmata de SUA, cu 14,24% din cumparari si 7,19% din vanzari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri