Evaziunea fiscala a ajuns la 16% din PIB conform ultimei analize a Consiliului Fiscal (CF). Economia pierde anual 70 miliarde lei doar din evaziunea pe TVA, a spus Ionut Dumitru (foto), presedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit economistului, evaziunea la TVA reprezinta 12% din PIB, iar peste 2% din PIB este evaziunea pe CAS.

Doar in industria alimentara evaziunea se ridica la 10 mld. lei, dar in mod surprinzator cea mai mare problema nu este in panificatie, ci in industria carnii. Analiza CF indica un procent de 80% al evaziunii in industria carnii.

Romania colecteaza putin peste 40% din TVA, cu mult sub media UE. De asemenea, statul colecteaza la buget circa 32,7% din PIB, cu zece procente sub media UE. Ionut Dumitru avertizeaza ca “ne invartim prea mult in jurul procentului de 33%”.

“Doar in 1999 si 2007 am mers spre 35% venituri bugetare din PIB”, a declarat Dumitru.

Consiliul Fiscal este o institutie independenta, compusa din 5 membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare supusi unor criterii stricte de eligibilitate. Membrii Consiliului fiscal sunt numiti prin hotarare de catre Parlament pe o perioada de 9 ani, la propunerea Academiei Romane, BNR, ASE, Institutului Bancar Roman si Asociatiei Romane a Bancilor.

Cititi si: Evaziune fiscala de peste 24 milioane euro in urma aprovizionarii marilor hipermarketuri cu legume si fructe

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri