Din numarul estimat de aproape doua milioane de romani care muncesc in strainatate, peste doua treimi lucreaza in mod legal, a declarat joi, pentru Rompres, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS). Acestia au plecat in mod legal din Romania la munca in strainatate sau si-au reglementat intre timp situatia in tara de destinatie, a precizat oficialul MMSSF.

Statisticile releva cresterea continua a numarului de persoane care emigreaza in baza unui contract de munca. Numarul estimat al cetatenilor romani care au migrat in scop de munca, in mod legal, in strainatate, in primul semestru din 2006 este de 21.878 persoane, conform datelor culese de la misiunile diplomatice. DMS apreciaza insa ca numarul de vize eliberate este scazut comparativ cu situatia reala, in conditiile in care nu toate misiunile diplomatice au transmis datele solicitate, acest demers nefiind obligatoriu.

Capsuni germane

Din datele centralizate, care pot fi insa incomplete, in acest an principalele destinatii ale romanilor au fost Germania, care a eliberat 9.187 vize de munca (41,99 la suta), Marea Britanie - 1.121 vize de munca, Belgia - 597, Japonia - 559, Elvetia 400. De asemenea, numarul contractelor de munca obtinute de lucratorii romani mediati de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca /OMFM/ in primele sase luni din 2006 a fost de 32.823.

In Spania au fost obtinute 5.640 contracte de munca (17,18 la suta din total), in principal in agricultura, industria lemnului, servicii, gastronomie, industria alimentara, durata contractelor fiind de 2,5-12 luni. Au fost selectionate in special femei - 4.090 si au predominat persoanele cu varsta intre 26-35 de ani (aproape jumatate din total), provenind in special din Muntenia si Oltenia.

In Germania au fost obtinute in intervalul analizat 27.027 contracte de munca (82,34 la suta) din total, in principal in gastronomie si agricultura, dar si in industrie si in domeniul sanatatii. Totodata, au fost mediate 57 de persoane pentru a munci in Elvetia, 95 de persoane pentru Franta si patru pentru Qatar.

Conform datelor furnizate de Inspectia Muncii, numarul cetatenilor romani care au plecat prin intermediul agentilor privati in primul trimestru al anului in curs a fost 2.324, din care 762 in SUA, 519 in Cipru, 205 in Italia si 129 in Germania, cele mai cautate domenii fiind constructiile, gastronomia si domeniul hotelier.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri