Garanti Bank a revizuit cresterea economica pentru acest an cu 0,3 puncte procentuale, de la 2,6% la 2,9%, in special pe fondul rezultatelor peste asteptari din primul trimestru si al stabilizarii macro, dar si cursul de schimb pentru finele anului, de la 4,55 lei/euro la 4,45 lei/euro.

Prognoza imbunatatita de crestere economica are la baza si finantarile mai ieftine, dar si cresterea increderii in mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori. Totodata, perspectiva cursului de schimb a fost ajustata, intrucat exista inca potential de intrari de capital strain in perioada urmatoare, pe termen scurt si lung, sustinut de dinamica favorabila a lichiditatii din tarile dezvoltate, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank aferent celui de-al doilea trimestru din acest an.

Garanti estimeaza o temperare a cresterii productiei industriale in urmatoarele trimestre ale anului, iar pe de alta parte o revenire a sectorului constructiilor, dupa o contractie in primul trimestru si performante slabe in 2013, Desi investitiile publice si absorbtia fondurilor europene se situeaza inca mult sub asteptari, banca prognozeaza o performanta a investitiilor semnificativ mai buna in restul anului, in special pe segmentul lucrarilor de infrastructura, bazandu-se si pe proiectele finantate din fondurile europene, cu precadere cele din segmentul transporturilor.

Analistii Garanti preconizeaza o incetinire a dinamicii exporturilor in acest an, avand in vedere ca productia "exceptionala" de echipamente de transport si utilaje orientata spre export din 2013 constituie un efect de baza negativ pentru acest an, scrie Mediafax.

Totodata, estimeaza o accelerare a importurilor, pe fondul revenirii cererii interne. "In ansamblu, aceste elemente nu ar trebui sa influenteze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimeaza sa ramana la aproximativ 1,1% din PIB in 2014, fiind acoperit peste 100% de investitiile straine directe (ISD)", se arata in comunicatul Garanti Bank.

In primele patru luni ale anului, investitiile straine directe au totalizat785 milioane de euro, cu 9% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, fiind estimat un nivel de circa 3 miliarde euro pentru tot anul, reprezentand 2% din PIB.

Conditiile favorabile de finantare in moneda locala ar trebui sa ramana motorul creditarii pentru perioada urmatoare, iar revenirea cererii interne ar trebui sa se reflecte treptat si in sectorul finantarii, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului in urmatoarele trimestre, considera analistii Garanti.

Garanti Bank face parte din grupul Garanti Romania. Grupul este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), o banca universala cu servicii in toate segmentele de business.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri