Taxa pe constructii speciale, numita si taxa pe stalp, va fi aplicata incepand de anul viitor, cel mai probabil, la valoarea fiscala neta si nu la valoarea contabila bruta, cum se practica in prezent, a declarat, vineri, ministru Finantelor, Ioana Petrescu, in cadrul unui seminar privind Codul Fiscal organizat de Ziarul Financiar.

Desi a precizat ca in proiectul noului Cod Fiscal au fost preluate reglementarile asumate deja de Guvern in privinta impozitului pe constructii speciale, Petrescu a adaugat ca vor fi avute in vedere propunerile facute in cadrul consultarilor pe care MFP le-a avut cu reprezentantii mediului de afaceri, informeaza Mediafax.

"Acum avem in lucru mai multe simulari, analizam. Unul dintre scenariile pe care mergem si care pare o alternativa viabila la forma aflata acum in vigoare este modificarea bazei impozabile pentru impozitul pe constructii prin aplicarea cotei de impozit la valoarea fiscala neta a constructiilor", a declarat ministrul Finantelor.
Valoarea contabila bruta reprezinta costul cu care un activ a fost insccris initial in contabilitatea firmei, in timp ce valoarea fiscala neta elimina amortizarile. Pe de alta parte, firmele sunt obligate sa faca reevaluarea bunurilor, astfel ca este neclar impactul acestei modificari, mai ales in lipsa unor norme de aplicare.

Argumentul mediului de afaceri: promovarea unui tratament corect pentru business

In ceea ce priveste impozitul datorat de persoanele fizice pentru cladirile folosite in scop comercial, Petrescu a explicat ca MFP are in discutie in acest moment introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop comercial de persoanele fizice si de persoanele juridice. "Este o propunere a reprezentantilor mediului de afaceri care are un argument puternic: promovarea unui tratament corect pentru business", a afirmat ministrul Finantelor.

Ca noutate inclusa in noul Cod Fiscal, Petrescu a mentionat implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.

Totodata, este prevazuta eliminarea dublei impozitari pentru situatiile in care un angajator vrea sa ofere beneficii suplimentare pentru contributii de pensie facultativa sau de sanatate, in limita sumei totale de 650 de euro anual.
Noul Cod Fiscal va prelua, ca norma generala, reglementarile introduse punctual prin ordonanta de urgenta, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscala pentru producatorii agricoli a caror recolta a fost substantial afectata si care ar fi trebuit sa plateasca norma de venit. Prin urmare, in cazul producatorilor agricoli, norma de venit se reduce proportional in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole.

In proiectul noului Cod Fiscal este inclusa si o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei in care oamenii de afaceri din domeniul agricol si piscicol pot sa reporteze si ca compenseze pierderile fiscale. Ministrul Finantelor a prezentat cateva dintre propunerile incluse in proiectul Codului de Procedura Fiscala, punctand ca au fost preluate prevederile privind comunicarea electronica intre contribuabil si administratiile fiscale, precum si alte propuneri privind imbunatatirea relatiei contribuabilului cu fiscul. Petrescu a mentionat eliminarea taxei de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscal.

Noul cod de procedura acorda posibilitatea contribuabililor sa depuna drept garantie scrisori de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare, asa cum prevede legislatia actuala, in vederea suspendarii executarii silite sau a neinceperii acesteia. Vor fi luate in considerare si scrisorile de garantie emise de institutii bancare din state membre UE pentru care exista in Romania o banca girant. Aceasta reglementare vizeaza suspendarea executarii silite in cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale.

Noul cod de procedura fiscala propune introducerea unei penalitati pentru nedeclarare de 10% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, daca suma stabilita este mai mica de 25% din obligatia declarata; o penalitate de 25% din obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil, daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia datorata; reducerea cu 75% a penalitatii daca diferenta stabilita in decizia organului de inspectie se achita in termenul prevazut de lege in acest scop.

Pentru a beneficia de reducerea de 75% a penalitatii de plata, contribuabilul trebuie sa achite diferenta de plata stabilita de inspectia fiscala fie in termenul prevazut in decizia de impunere, fie solicitand o esalonare la plata, pe care o respecta. Penalitatea nu se va aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza sau depune declaratia inainte de declansarea inspectiei fiscale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri