Soarta companiei Rafo Onesti, care are datorii istorice de 300 milioane euro, va fi decisa in luna decembrie.

Cel mai apropiat moment cand unul dintre creditori ar putea, ipotetic, solicita falimentul Rafo va fi in luna decembrie a acestui an, cand se implinesc cei doi ani ai planului de reorganizare, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu.

El a precizat insa ca situatia de la Rafo Onesti nu este "iminenta si presanta" si ca societatea este departe de faliment. Mai mult, datorita preturilor bune la petrol, Rafo obtine un profit insemnat.

"Firma functioneaza si si-a achitat obligatiile contractuale pe care le avea vizavi de AVAS", a spus Razvan Orasanu.

Presedintele AVAS a mai afirmat ca exista o batalie juridica referitoare la acceptarea definitiva a planului de reorganizare a rafinariei si ca, in ceea ce priveste plata datoriilor catre buget, AVAS este absolut solidara cu Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru recuperarea datoriilor de la Rafo Onesti.

Razvan Orasanu a adaugat ca aude constant de preocuparile pentru soarta muncitorilor de la Rafo Onesti si ca AVAS la randul sau este preocupata ca acestia sa aiba un loc de munca si sa nu sufere de situatia creata de administratorii succesivi ai companiei. El a adaugat insa ca nu a auzit prea des de preocupari pentru cei 22 de milioane de romani care au de primit de la Rafo circa 10.000 de miliarde de lei vechi, suma care reprezinta bugetul pe un an pentru medicamente compensate.

Presedintele AVAS a mentionat ca in ultima perioada au fost speculatii si ca au existat presiuni prin editoriale in presa, actiuni de strada ale sindicatelor si atacuri publice, care au vizat obtinerea acordului AVAS referitor la girarea operatiunii de cesiune de actiuni intre companiile Balkan Petroleum si Calder-A.

Presedintele AVAS a subliniat ca institutia are obligatia sa analizeze si sa aiba toata documentatia in ordine inainte de a lua orice masura referitoare la contractul de privatizare al Rafo si ca in prezent documentatia este incompleta, iar informatiile pe care le detine institutia ridica o serie de semne de intrebare.

AVAS a solicitat documente privind situatia financiara anuala auditata si situatia consolidata a firmelor din grupul Calder-A pentru a demonstra bonitatea financiara precum si o explicatie clara de ce firma Balkan Petroleum a prevenit in ceea ce priveste contractul de novatie. Institutia a mai solicitat transmiterea unui plan insusit in scris referitor la rambursarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului, inclusiv la AVAS si un plan de afaceri care sa permita realizarea acestui obiectiv.

Presedintele AVAS a mai spus ca institutia nu negociaza sub presiune, nu va accepta nici o presiune din orice parte ar veni ea si va considera toate aspectele atunci cand va avea toata documentatia pe care a solicitat-o strict pe lege, dupa un criteriu profesionist, tehnic, fara nici un fel de alte implicatii. Razvan Orasanu a mai afirmat ca pozitia publica a consilierului prezidential Theodor Stolojan "poate sa constituie elementul unei presiuni".

Aflat in vizita la sediul companiei Rafo saptamana trecuta, consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat ca Executivul are responsabilitatea de a gasi solutia de rezolvare a achitarii datoriilor istorice ale Rafo, cu atat mai mult cu cat actualii proprietari si-au exprimat disponibilitatea pentru transformarea datoriilor istorice in actiuni sau pentru plata datoriei intr-o perioada de timp determinata.

"Rafo merita acest lucru, tinand cont de importanta companiei pentru Romania dar si pentru zona in care ne aflam", a spus Theodor Stolojan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri