Recesiunea tehnica a lovit economomia romaneasca si a inflamat dezbaterile televizate si mediul online. Zeci de specialisti au comentat mai mult despre revizuirea pe furis facuta de INS, din cauza careia ne-am trezit peste noapte in recesiune tehnica, si mai putin despre ce inseamna cu adevarat acest termen din limbajul economistilor, pe care nici politicienii nu il inteleg. Trecand peste fanfaronada pre-electorala si acuzatiile de tipul "ba voi ati bagat din nou tara in criza", wall-street.ro prezinta pe limbajul tuturor ce este recesiunea tehnica.

Recesiunea tehnica este un termen relativ nou intrat in limbajul economistilor si (poate) de aceea si multi politicieni au dificultati in a explica ce inseamna de fapt. Probabil din aceasta cauza nici Institutul National de Statistica (INS) sai Ministerul de Finante nu au avut o reactie cu privire la intrarea tarii in recesiune tehnica. Toate reactiile au venit din partea politicienilor, care si-au impartit acuzatii si/sau au gasit scuze foarte bune pentru o evolutie neasteptata a economiei.

De altfel, joi, in ziua in care a fost anuntat produsul intern brut (PIB) pe al doilea trimestru, economistii au fost surprinsi si, pana la publicarea datelor Eurostat - in jurul pranzului - nici macar nu stiau ca economia reintrase in recesiune tehnica. Si da, INS a revizuit pe furis estimarile PIB pe trimestrul I 2014, ceea ce a condus la aceasta recesiune tehnica. Cu toate acestea, acelasi INS nu a avut nicio reactie cu privire la ajustarile transmise Eurostat, fara ca aceste revizuiri sa fi fost anuntate in prealabil in tara.

Ce inseamna recesiunea tehnica?

In cei mai simpli termeni, recesiunea tehnica apare atunci cand PIB scade doua trimestre consecutiv. Aici apare o alta problema: INS publica mai multe cifre de crestere economica/contractie, care pot fi folosite si scoase in fata de politicieni pentru a reda o imagine mai buna sau mai proasta, dupa caz, a economiei romanesti.

Teoretic, ca si in cazul rezultatelor financiare ale unei companii, s-ar preta sa comparam PIB-ul la trimestrul II 2014 cu cel din T2 2013, la fel cum a facut si premierul Victor Ponta dupa anuntul de joi. Aceasta cifra arata, ce-i drept, avansul economiei fata de perioada similara de anul trecut, dar poate fi influentata de efecte de baza si reflecta incetinirea sau accelerarea cresterii economice. Pe de alta parte, INS anunta si evolutia PIB-ului trimestrial, adica cifra de PIB din trimestrul 2 din acest an comparata cu cea dintrimestrul 1 tot din 2014. Evolutia trimestriala a PIB, in contrast cu evolutia anuala, capteaza mai repede dinamica cresterii economice si poate semnala mai repede problemele din economie sau va avertiza din timp intrarea intr-o recesiune economica.

Singura dificultate este ca nu poti sti daca cele doua trimestre de contractie sunt conjuncturale sau indica inceputul unei crize. Conform lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, actuala recesiune tehnica este una conjuncturala, avand in vedere ca in ultimele cinci trimestre economia Romaniei a inregistrat cresteri ale PIB in termeni anuali (comparatia trimestrelor din prezent cu cele din anul precedent).

"Eurostat are o definitie simpla: doua trimestre unul langa altul de scadere economica inseamna recesiune tehnnica. Dar nu putem vorbi de o recesiune economica" - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Recesiunea tehnica, un concept inventat de americani

Oficialul BNR povesteste ca acest termen de recesiune tehnica a fost introdus in limbajul curent al economistilor in 1967, cand un economist american, Arthur Melvin Okun, ce il consilia pe Lyndon Johnson, al 36-lea presedinte al Statelor Unite (1963 – 1969), a definit contractia economica timp de doua trimestre la rand drept o recesiune tehnica. Ulterior, in 1971, New York Times explica intr-un articol explica intr-un articol devenit celebru ce inseamna recesiunea tehnica.

Desi un termen inventat de americani, Europa a preluat si ea conceptul, spune Vasilescu, iar biroul european de statistica - Eurostat - a definit si el ca recesiune tehnica cele doua trimestre la rand de scadere economica. In pofida contractiilor din primele doua trimestre din an, Vasilescu considera ca avem o baza buna pentru a incheia anul 2014 cu o crestere economica.

Intrarea intr-o recesiune tehnica nu inseamna neaparat incheierea anului cu scadere economica, scenariul fiind exclus de toti economistii chestionati de wall-street.ro.

"Faptul ca intampinam recesiuni mici si dese arata volatilitatea cresterii economice, implicit lipsa ei de sustenabilitate. Faptul ca un an agricol exceptional (2013) poate afecta atat de mult dinamica PIB este un lucru ingrijorator, care demonstreaza dezvoltarea primitiva a „capitalismului” romanesc. Cu un PIB meteosensibil bunastarea noastra nu este in siguranta. Concluzia? Ar fi bine sa nu ne speriem prea tare de actuala recesiune, dar nici nu a fost bine sa ne laudam cu PIB-ul din 2013 (mda, “tigrul Europei”…)", spune intr-un editorial economistul Bogdan Glavan.

De altfel, americanii - desi au consacrat termenul de recesiune economica - au observat ca poate exista o recesiune economica si fara existenta unei recesiuni tehnice, asa cum s-a intamplat in 2001, cand Statele Unite au trecut printr-o recesiune economica, dar scaderile trimestriale ale PIB nu au fost consecutive. Ele au oscilat si, conform definitiei, nu au validat recesiunea tehnica.

Mai mult, Biroul National de Cercetare Economica (NBER) din Statele Unite, institutia care anunta intrarea si iesirea din fiecare recesiune prin care trec americanii, defineste o recesiune dupa mai multi indicatori printre care veniturile populatiei, somajul si numarul de angajati din economie, productia industriala sau vanzarile cu amanuntul, si nu se arunca la un astfel de anunt dramatic doar cand se inregistreaza doua trimestre consecutive de contractie.

Intrebarea care se pune este: cine este in masura sa dea o astfel de veste romanilor, daca si cand va fi cazul? INS nu doar ca a omis sa anunte revizuirea datelor PIB, dar nici nu da dovada de fel ca vrea sa comunice sau sa explice mai mult decat este necesar datele statistice din economie. Poate ca Ministerul de Finante ar fi trebuit sa iasa la rampa si sa comunice ce inseamna recesiunea tehnica si cum ne va afecta, insa nicio reactie nu a venit din partea doamnei Ioana Petrescu.

BNR ar putea sa preia rolul de informare cu privire la starea economiei fara sa fie acuzata de manipulare politica, dar - dupa cum spune Adrian Vasilescu - "banca centrala nu are in gestiune cresterea economica, desi o urmareste". Prin urmare, nici Banca Nationala nu a putut comunica cu privire la impactul unei intrari tehnice in recesiune, astfel incat sa inteleaga omul de rand cum si daca i se va schimba viata.

Ce autoritate credibila mai ramane atunci sa anunte intrarile si iesirile din recesiune (tehnica sau nu)?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri