Romania a reintrat in recesiune tehnica in 2014, in urma a doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva, de asemenea, ajustarea evolutiei pentru trimestrul intai, de la +0,2% la -0,2%.

Si economia Zonei Euro a stagnat in al doilea trimestru din acest an, ceea ce ridica intrebarea daca nu cumva recuperarea economica inceputa printr-o politica austeritate dupa criza datoriilor si-a pierdut din intensitate, pe masura ce se confrunta cu un val de turbulente dinspre Rusia si Ucraina.

Daca in al doilea trimestru cresterea economica a Zonei Euro a inghetat (la 0,0%), pentru intreg blocul UE 28 avansul a fost de numai 0,2%. Cu toate acestea, guvernele europene estimeaza insa ca recuperarea isi va relua ritmul odata cu trimestrul al treilea si se va consolida pana in 2015.

Cea mai importanta economie a Europei a scazut in perioada aprilie-iunie cu 0,2%, aceasta fiind prima scadere din 2012 pana in prezent. In schimb, PIB-ul Spaniei si Portugaliei au urcat cu 0,6% in cel de-al doilea trimestru. Putem spune ca, desi multe state care s-au aflat in pericol economic in ultimii ani au inceput sa-si revina, alte tari aluneca acum in recesiune tehnica. Dintre aestea, Italia si Germania par acum a fi lovite cel mai puternic de evenimentele geopolitice si economice.

Urmatorul infografic evidentiaza evolutia economiei majoritatii statelor membre UE 28 (potrivit datelor publicate de Eurostat, pana la data de 14 august). Statele avand culoarea rosie au inregistrat scadere economica, cu galben - stagnare si cu verde - crestere.

Pe fondul rezultatelor mai slabe ale productiei in prima jumatate a acestui an, Banca Centrala a Germaniei a avertizat ca tara trebuie sa ia masuri in legatura cu politicile economice, altfel risca sa-si piarda rolul de motor al cresterii economice din zona euro. Scaderea PIB-ului Germaniei din cel de-al doilea trimestru ar putea fi, totusi, temporara, acest declin fiind pus pe seama vremii blande din aceasta iarna. De altfel, Banca Centrala a Germaniei a anticipat ca economia va reveni pe crestere in cel de-al treilea trimestru, pana la un avans de 1,9% la finalul anului.

Cele 18 state ale zonei euro intampina probleme in ceea ce priveste cresterea economiei si a inflatiei, chiar si in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzilor la un minim record de 0,15%. Reformele structurale nepotrivite reprezinta principala cauza pentru care revenirea economica este "fragila si inconstanta". Economia italiana a reintrat in recesiune pentru a treia oara din 2008 pana in prezent, dupa ce PIB-ul a scazut timp de doua trimestre consecutive, cu 0,1% in primul trimestru al acestui an si, respectiv, 0,2% in cel de-al doilea.

Sursa foto: Shutterstock / Financial crisis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri