Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat vineri 45 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in august 2016, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive, scrie Mediafax.

Trezoreria a primit oferte in valoare de 56,3 milioane de lei, usor peste suma vizata, de 45 de milioane de lei. Randamentul mediu s-a situat, conform regulilor pentru licitatiile suplimentare, la nivelul de 2,61%, obtinut de stat joi.

Ministerul Finantelor a imprumutat joi 300 de milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta in august 2016, la un cost mai ridicat decat in iulie, cand statul a atras ultima data fonduri prin acest instrument, dar mai redus fata de luna iunie. Trezoreria a primit oferte de 807,4 milioane de lei, dar a imprumutat doar suma planificata, de 300 de milioane de lei.

Randamentul mediu pe an a crescut joi la 2,61%, de la 2,32% la mijlocul lunii iulie, dar se afla in declin fata de 2,9% la mijlocul lunii iunie. O evolutie similara a fost inregistrata si la licitatia precedenta, de luni, cand randamentul mediu a crescut fata de iulie dar a ramas aproape neschimbat fata de iunie.

Emisiunea a fost deschisa in iunie 2013, iar statul a imprumutat pana in prezent prin aceste obligatiuni 6,59 miliarde de lei. Ministerul Finantelor a revizuit programul de imprumuturi pentru luna august, prin reducerea sumei vizate prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie de la 2,9 miliarde de lei la 2 miliarde de lei, la care se poate adauga prin licitatii suplimentare suma de 210 milioane de lei, fata de 345 milioane de lei anterior.

Statul a imprumutat deja in august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni si 250 de milioane de euro prin obligatiuni, precum si 690 de milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni.

La inceputul lunii august, Ministerul Finantelor a respins, pentru prima data incepand din luna februarie, toate ofertele primite de la banci in cadrul unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat a considerat ca randamentele cerute de cumparatori au fost prea ridicate.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 27,028 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri