Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 781 milioane euro in primele 7 luni, fata de excedentul de 92 milioane euro din perioada similara a anului trecut, in timp ce investitiile straine directe au consemnat o scadere de 14%, ajungand la 1,31 miliarde euro.

In primul semestru, deficitul se situa la 878 milioane euro. Astfel, in perioada ianuarie-iulie, deficitul inregistrat de balanta veniturilor primare (denumite "venituri" de BNR pana in prezent) s-a adancit cu 1,04 miliarde euro, de la 958 milioane euro la 1,99 miliarde euro, iar cel al balantei bunurilor cu 252 milioane euro, de la 2,9 miliarde euro la 3,15 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Mediafax.

Totodata, execendetul veniturilor secundare (denumite pana in prezent "transferuri curente") s-a redus cu 308 milioane euro, de la 1,17 miliarde euro la 865 milioane euro. Pe de alta parte, balanta serviciilor si-a sporit excedentul cu 727 milioane euro, la 3,5 miliarde euro.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 1,309 miliarde euro, in scadere cu 13,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare negativa de 76 milioane euro net. Datoria externa pe termen lung se plasa la 77,64 miliarde euro la 31iulie (81,3% din total datorie externa), in scadere cu 1,4% fata de sfarsitul anului trecut.

Datoria externa pe termen scurt se situa la aproape 17,84 miliarde euro (18,7% din total datorie externa), cu 4,8% mai mica.

Investitiile straine directe au scazut cu 13,8% in primele sapte luni

Investitiile straine directe s-au situat la 1,309 miliarde euro dupa primele sapte luni, in scadere cu 13,8% fata de aceeasi perioada din 2013, Romania atragand in iulie investitii de 117 milioane euro, usor mai mari decat in luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 1,309 miliarde euro, in scadere cu 13,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare negativa de 76 milioane euro net, a anuntat vineri Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In luna mai s-a inregistrat cel mai mare nivel al investitiilor straine directe atrase de Romania de la inceputul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat in februarie, cu 36 milioane euro si in iunie, cu 101 milioane euro. In aprilie, investitiile au totalizat 215 milioane euro, in martie 290 milioane euro, iar in ianuarie 244 milioane euro. Anul trecut, investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima apreciere de la inceputul crizei.

Scaderea investitiilor straine a accelerat usor fata de datele prezentate la 6 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri