Liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si detinate consumului populatiei va fi suspendata pe termen nedeterminat, decizia Guvernului implicand si prelungirea cu cel putin doi ani si jumatate a dereglementarii pietei gazelor pentru companii, sustine ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta.

El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%. Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern, informeaza Mediafax.

Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.

"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest calendar, agreat de domnul Boc cu cei de la FMI si CE, este ilegal. Deci eu nu pot sa aplic in Romania ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discutii si a negociat acest calendar, imi spune ca este ilegal", preciza Nicolescu. El a explicat ca in procedura de infringement declansata impotriva Romaniei se vorbeste ca liberalizarea nu se face in mod corect, in sensul ca se da prioritate consumatorului casnic din Romania la gazul din intern.

Trebuie sa stabilm noi, intern, ce facem cu pretul la gaz pentru populatie si cat de sustenabile sunt.

"Sunt doua lucruri separate, in primul rand trebuie sa finalizam aceasta procedura de infrigement si sa ne fie recunoscut acest drept, de a da prioriate populatiei la gazul din intern, si in al doilea rand trebuie sa stabilm noi, intern, ce facem cu pretul la gaz pentru populatie si cat de sustenabile sunt", a continuat Nicolescu.

Potrivit ministrului Energiei, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012. Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. In cazul in care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
Departamentul pentru Energie arata, intr-un comunicat transmis la inceputul lunii septembrie, ca, din cauza unor neintelegeri cu DG Intreprinderi, structura din cadrul CE, in privinta dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din productia interna, mai ieftine fata de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat in 2012 de Guvern este momentan suspendata.

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, cresterea de pret programata pentru 1 octombrie este anulata. Nicolescu declara in luna august ca legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie, dar DG Intreprinderi din cadrul CE doreste liminarea acestei prevedere.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri