Guvernul a alocat 25,584 de milioane de lei pentru 11 localitati aflate in insolventa, in executare silita sau in imposibilitate de plata, noua dintre acestea avand primari PSD, unii alesi pe listele USL, iar altii care au trecut la social-democrati ca urmare a OUG privind migratia alesilor locali.

Hotararea privind alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara are la baza solicitari ale autoritatilor administratiei publice locale din Aninoasa si Lupeni (jud. Hunedoara), comuna Izvoarele (jud. Giurgiu), comuna Ciocanesti (jud. Dambovita), Resita (jud. Caras-Severin), Ludus (jud. Mures), comunele Teaca, Livezile, Budacu de Jos si Parva (jud. Bistrita-Nasaud), comuna Dudestii Vechi (jud.Timis). Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale, in unele cazuri, este vorba de datorii si arierate acumulate timp de peste cinci ani, potrivit Mediafax.

Primarii din Aninoasa, Lupeni, Izvoarele, Resita, Ludus, Teaca, sunt membri PSD, ei candidand in 2012 pe listele USL. Primarii din Ciocanesti, Budacu de Jos si Parva au trecut de la PDL la PSD, dupa aparitia OUG care permite migratia alesilor locali, localitatile conduse de ei primind aproape jumatate din suma totala alocata. Primarul din Livezile a trecut de la PNL la Partidul Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu, iar primarul din Dudestii Vechi este membru al Uniunii Bulgare.

Aninoasa va primi suma de suma de 3,7 milioane de lei, suma necesara conform Planului de redresare financiara admis de Tribunalul Hunedoara, ca urmare a procedurii de insolventa a orasului, deschisa in anul 2014. Municipiul Lupeni va primi suma de 3,8 milioane de lei, ca urmare a intrarii in procedura de executare silita, pronuntata in 2012. Comunei Izvoarele, din judetul Giurgiu ii va fi alocata suma de 1,1 milioane de lei ca urmare a popririi asupra conturilor instituita in baza unei sentinte civile pronuntate de Tribunalul Giurgiu in 2010. Comuna damboviteana Ciocanesti va beneficia de 9,9 milioane de lei ca urmare a procedurii de executare demarate in baza unei sentinte civile emise de Tribunalul Dambovita in anul 2012. Municipiului Resita ii va reveni suma de 2 milioane de lei pentru lucrarile de dotare cu centrale termice a unor institutii publice si unitati scolare, ca urmare a intrarii in insolventa a SC CET 2010 Resita SRL, fostul operator de termoficare in sistem centralizat din oras. Orasul Ludus va primi suma de 1,900 milioane de lei rezultata ca urmare a datoriilor acumulate prin nerealizarea bugetara din impozitul pe venit estimata initial, generata de intrarea in insolventa si faliment a trei operatori economici din oras. Comuna Teaca, din judetul Bistrita-Nasaud, primeste suma de 587.000 de lei, necesara dupa ce Judecatoria Bistrita a incuviintat executarea silita a Liceului Teoretic "Constantin Roman Vivu" Teaca. Comunei Livezile, din acelasi judet, ii va fi alocata suma de 317.000 de lei, pentru a fi evitata executarea silita. O alta comuna, Budacu de Jos, tot din Bistrita-Nasaud, va primi 650.000 de lei, suma rezultata in urma unei sentinte civile, iar comuna Parva suma de 779.000 de lei, necesara acoperirii datoriilor acumulate pentru proiectul "Dezvoltarea locala in Comuna Parva", inceput in anul 2011. Comuna Dudestii Vechi din judetul Timis va beneficia de 852.000 de lei, pentru achitarea datoriilor acumulate pentru doua proiecte realizate in comuna.

Hotararea privind alocarea acestor sume prevede ca decontarea se va realiza in baza documentelor justificative transmise de unitatile administrativ-teritoriale. Ordonatorii principali de credite ai bugetului local din fiecare localitate in cauza vor raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor repartizate. Hotararea mai prevede ca transferul sumelor necesare catre administratia locala se face din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care va fi suplimentat corespunzator. Conform ministerului, hotararea are la baza OUG nr. 8/2014, care prevede urmatoarea derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) si (3) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice (cu modificarile si completarile ulterioare): in anul 2014 pot fi alocate ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin hotarare a Guvernului, sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin majorarea transferurilor de la bugetul de stat catre bugetele locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri