Prapastia dintre salariile expatilor si ale managerilor romani este tot mai mica. Peste cinci ani, cistigurile se vor egaliza.
Salariile managerilor romani de top vor ajunge peste aproximativ cinci ani la nivelul celor primite de expatii incadrati pe aceleasi pozitii, indica studiile companiei de consultanta Stanton Chase. In cinci ani, salariile managerilor romani se vor egaliza cu cele ale expatilor, ne-a declarat Panos Manolopoulos, managing partner la Stanton Chase International.

Diferentele se diminueaza treptat

Din datele Stanton Chase, in urma cu cinci ani, un manager detasat in Romania din alta tara cistiga in medie cu 40-50% mai mult decit un manager roman. Existau chiar cazuri in care diferenta era de pina la 100%. Cu timpul insa, aceste diferente au inceput sa se diminueze, astfel incit in momentul de fata un expat este remunerat cu un salariu cu 20-30% mai mare decit un roman care ocupa aceeasi pozitie. Romanii capata experienta si devin foarte competitivi pe piata fortei de munca. De asemenea, pentru angajatori acestia au un pret rezonabil. Practic, atit in cazul unui expat, cit si in cazul unui roman, vorbim despre aceeasi eficienta, explica Manolopoulos.

De la exil la normalitate

Reducerea treptata a diferentelor dintre salariile managerilor romani si cele ale strainilor care lucreaza in tara noastra este pusa de reprezentantul Stanton Chase atit pe seama faptului ca in Romania salariile sint in crestere, dar si pe faptul ca sumele primite de expati scad. In trecut, Romania era foarte diferita fata de cum arata acum. Pentru unii straini sa vina aici era chiar un fel de exil. Erau o tara si o piata extrem de dificile. Acum insa a devenit un loc popular astfel incit este firesc ca si salariile expatilor sa scada.

Salariul, plus inca 40%

Indiferent daca salariile expatilor nu vor mai fi la fel de substantiale ca inainte, managerii adusi din alte tari se vor bucura insa de avantajele ce fac parte din asa-numitele pachete pentru expati. Este vorba despre asigurari de sanatate si de viata, bani pentru acoperirea cheltuielilor cu acomodarea si a celor de calatorii.

La acestea se mai adauga de obicei actiuni la compania respectiva, acoperirea cheltuielilor pentru protocol sau pentru educatia copiilor angajatului - atunci cind este cazul. Totodata, in ultima vreme angajatorii ofera expatilor si diverse beneficii legate de acomodarea lor culturala, cum ar fi diverse cursuri. Una peste alta (exceptie facind actiunile), aceste beneficii se ridica in medie la aproximativ 40% din salariul anual net al expatului.

10.000 de expati

In Romania se afla in jur de 8-10.000 de expati care ocupa pozitii de conducere in diverse companii, iar numarul lor creste de la an la an. Reprezentantul Stanton Chase estimeaza insa ca in urmatoarea perioada ritmul de crestere a numarului de expati se va mai domoli.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6381&art=15921&cHash=e2d4fc434a

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri