Deficitul de cont curent a urcat in primele 8 luni la aproape un miliard de euro, dublu fata de soldul negativ din perioada similara a anului trecut. Cresterea deficitului este cauzata de cresterea cu peste 1 miliard de euro a iesirilor de venituri din munca, investitii financiare si altor venituri primare.

Potrivit datelor publicate de BNR, deficitul contului curent al balantei de plati a insumat 945 milioane euro, fata de un minus de 489 milioane euro la finele lunii august 2013, in conditiile in care balanta comerciala a avut un plus de 346 de milioane de euro, desi schimburile de marfuri raman pe un deficit de 3,5 miliarde euro. In schimb, serviciile au avut un surplus in crestere la 3,85 miliarde euro, din care 1,57 miliarde euro din servicii de prelucrare ale bunurilor aflate in proprietatea tertilor si 1,8 miliarde euro din servicii de transporturi. Serviciile de turism raman pe deficit, desi in scadere, de la 215 milioane euro la 91 milioane euro, informeaza Mediafax.

Cea mai ampla deteriorare a deficitului contului curent a fost consemnata la capitolul venituri primare - venituri din munca, venituri din investitii in active financiare (investitii directe, de portofoliu si alte investitii) si alte venituri primare (impozite, subventii). In acelasi timp, excedentul din veniturile secundare, transferuri private si ale administratiei publice, au coborat de la 1,4 miliarde euro la 1,1 miliarde euro.

Investitiile straine directe au crescut in primele opt luni cu 27,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,424 miliarde euro, influentate de creditele intragrup, cu o valoare negativa de 222 milioane euro. Datoria externa pe termen lung a insumat 77,43 miliarde euro la 31 august 2014 (80% din total datorie externa), in scadere cu 1,8% fata de 31 decembrie 2013.

Datoria externa pe termen scurt era de 19,31 miliarde euro ( 20% din total datorie externa), in crestere cu 0,5% fata de 31 decembrie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri