Guvernul va rezolva problema incalzirii in Bucuresti acordand Primariei finantare pana la fuziunea efectiva a ELCEN cu RADET, fiind vorba de peste doua milioane de persoane victime ale unei batalii politice la nivelul CGMB, a declarat premierul Victor Ponta.

"Avand in vedere faptul ca ieri, in sfarsit, dupa presiunile primarului general, ale mass-media si ale cetatenilor din Bucuresti, consilierii generali de la PNL-PDL au fost de acord sa aprobe fuziunea ELCEN-RADET, azi o sa ma vad cu primarul general si sa rezolvam problema cu incalzirea, pentru ca era blocata de consilierii din opozitie - cred ca si-au dat seama ca fac aceeasi greseala pe care am facut-o noi in 2004 cand il blocam pe primarul Traian Basescu - si in sfarsit ieri au votat. Ma bucur foarte tare si asta inseamna ca azi putem sa rezolvam problema cu apa calda pentru Bucuresti. Va fi si o finantare pentru perioada care dureaza pana la finalizarea transformarii in societate comerciala si fuziunea cu RADET, in asa fel incat sa se rezolve toate problema datoriilor istorice", a raspuns Ponta la solicitarea presei de a confirma informatiile despre o discutie pe tema RADET in sedinta de miercuri a Executivului, potrivit Mediafax.

Ponta a precizat ca l-a invitat la Guvern pe primarul general, Sorin Oprescu, pentru o discutie inaintea sedintei de guvern si ca acesta va putea participa si la sedinta, daca ii face placere El a aratat ca problema apei calde din Capitala a fost creata de batalia politica din Consiliul General al Muncipiului Bucuresti.

Bucurestenii, victimele unui razboi politic

"Noi, Guvernul, il ajutam (pe primar-n.r.) cu toata inima, pentru ca este vorba de doua milioane si ceva de oameni care erau victimele unui razboi politic pe care l-au mai avut si in 2004 si nu trebuiau sa-l aiba si in 2014", a adaugat Ponta. Surse oficiale au declarat anterior ca Guvernul va acorda 100 milioane lei Primariei Capitalei, bani care vor fi transferati ELCEN pentru furnizarea gazelor necesare RADET la distribuirea apei calde si a energiei termice catre populatie, intr-o sedinta la care va fi prezent si primarul general, Sorin Oprescu. "La sedinta de miercuri a Guvernului este asteptat sa participe si primarul general Sorin Oprescu. Vor fi alocate 100 milioane lei catre primarie, pentru ELCEN", au declarat sursele.

Bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand, dupa ce Distrigaz a redus presiunea gazului furnizat companiei Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

In urma cu o saptamana, in sedinta de guvern, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru Energie sa ii acorde sprijin primarului general, daca exista aceasta posibilitate, pentru a fi la zi cu platile catre Distrigaz, adaugand insa ca si-ar dori sa vada mai multa responsabilitate in conducerea politica a autoritatilor locale, Guvernul urmand sa intervina acolo unde va fi "absolut necesar".

Atunci, Alianta Crestin-Liberala (ACL), formata din PDL si PNL, a cerut demisia premierului Ponta pe motiv ca "instiga la incalcarea legii" prin cererea adresata Ministerului Economiei de a gasi solutii legate de caldura si apa calda a bucurestenilor. Proiectul privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti si Electrocentrale Bucuresti, de care depinde, potrivit municipalitatíi bucurestene, rezolvarea problemelor legate de energia termica, a fost aprobat, marti, de Consiliul General Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce la doua sedinte anterioare nu a strans numarul de voturi necesar.

Proiectul, unda verde de la consilieri

La votul din sedinta de marti, proiectul a fost aprobat de toti cei 48 de consilieri prezenti. Proiectul vizeaza "solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta".

Documentul a fost pe ordinea de zi si la sedintele CGMB din 4 si 30 septembrie, insa nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a parasit sala si nu s-a putut aduna numarul de voturi necesar, respectiv cel de doua treimi din membrii Consiliului. Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti este in subordinea municipalitatii, iar Elcen - Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi in subordinea municipalitatii. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Citeste si:

    Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, ELCEN, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde. ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

    In 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma sa fie facut in doua etape, respectiv prima - transformarea in societate si incheierea cu societatea rezultata in urma reorganizarii RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapa - fuziunea dintre societatea rezultata din reorganizarea RADET si societatea ELCEN Bucuresti (societate rezultata din divizarea ELCEN).

    Citeste si:

      La inceputul lunii octombrie, divizarea producatorului de energie termica ELCEN s-a incheiat, parti din patrimoniul acestuia fiind transferate catre Electrocentrale Constanta si Electrocentrale Titan, nou infiintate, societatea ramasa si Electrocentrale Constanta urmand sa treaca la autoritatile locale si sa fuzioneze cu RADET. Electrocentrale Bucuresti ramane cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucurestiul, respectiv Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu, precum si cu Uzina de Reparatii.

      Dupa divizare, RADET Bucuresti va fi transformata in societate comerciala, iar actiunile Electrocentrale Bucuresti vor trece din proprietatea privata a statului roman catre Primaria Municipiului Bucuresti, urmand apoi fuziunea dintre cele doua societati si firmele rezultate din reorganizarea celor doua regii. ELCEN a fost infiintata pe 18 decembrie 2002, ca filiala a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societati comerciale. In prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este actionarul majoritar al ELCEN, detinand 97,51% din titlurile companiei. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8 la suta din energia electrica produsa la nivel national.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri