Competitivitatea fiscala a Romaniei ar putea creste si nu ar mai fi necesara cresterea de taxe daca s-ar colecta in plus macar 50% din sumele care reprezinta evaziune fiscala, estimata la 16% din PIB, ajungandu-se la un nivel de colectare de 37-38%, potrivit unui partener Deloitte.

"Daca noi (Romania - n.r.) colectam 32-33% taxe ca nivel din PIB, un raport recent al Consiliului Fiscal arata ca evaziunea fiscala este la circa 16% din PIB. Daca adunam cele doua cifre, ajungem la un nivel potential de colectare de 47-48% din PIB, unul dintre cele mai mari din Europa. Daca numai jumatate din evaziunea fiscal ar fi oprita, daca s-ar colecta banii la stat, am ajunge la nivelul pe care l-a mentionat domnul ministru (Constantin Nita, ministrul Economiei – n.r.), de 37%-38% taxe in PIB, fara probleme", a declarat miercuri Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice in cadrul Deloitte Romania, la o conferinta pe teme de fiscalitate organizata de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

Ministrul Economiei a afirmat anterior ca, daca statul ar reusi sa colecteze 37-39% venituri din PIB, probabil nu va mai fi nevoie de alte taxe si impozite, precum taxa pe stalp. "Exista nemultumiri ca fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte tari e mica. Luati Germania, de exemplu, luati state cu economie foarte dezvoltata...", a spus Nita.

Exista nemultumiri ca fiscalitatea este mare, dar comparativ cu alte tari e mica.

Acesta fost contrazis de catre avocatul Gabriel Biris, care apreciaza ca taxele din Romania nu sunt mici, dand exemplul impozitarii companiilor, unde la cota unica de 16% se mai adauga impozitul pe dividende, astfel ca taxarea ajunge la 24%.

Badin a punctat ca, din punct de vedere al fiscalitatii, Romania "sta foarte prost", mai ales in ceea ce priveste incruajarea investitiilor sau a pietei muncii. Astfel, intr-un top al competitivitatii care cuprinde 144 de state, Romania ocupa locurile 120, respectiv 140 privind aspecte ale fiscalitatii.

Planuri pentru un sistem fiscal "mai prietenos"

"Se poate creste in topul competitivitatii cu sistemul de taxare actual, inclusiv cu taxele actuale, fara introducere de taxe noi? Parerea mea este ca, in conditiile in care se mentin sau chiar se scad taxele in Romania, se poate lucra in doua parti: cheltuirea eficienta a banului public si lupta cu evaziunea fiscala", a spus partenerul Deloitte. El apreciaza ca imbunatatirea sistemului fiscal poate sa contribuie foarte mult la imbunatatirea pozitiei de tara in acest top.

"Eu cred ca se poate ajunge acolo (colectare de 37%-38% din PIB - n.r.) fara a se creste taxe in Romania si sistemul fiscal poate sa devina mai prietenos, se poate ajunge la diminuari de taxe, la cresteri de salarii in sectorul public, la infrastructura mai multa in Romania, la datorii mai putine ale statului", a conchis Badin.

Pe de alta parte, Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran, a reluat ideea ca diferenta de colectare pe segmentul TVA dintre Romania si Bulgaria este de circa 7 miliarde euro, bulgarii colectand TVA in proportie de 85%, pe cand in Romania nivelul se situeaza la circa 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri