Cererea si oferta de petrol vor reveni la echilibru, iar panica de pe piata va trebui sa ia sfarsit, a declarat seful OPEC.

Panica de pe piata petrolului trebuie sa ia sfarsit, pentru ca cererea si oferta vor reveni la echilibru, a declarat miercuri secretarul general al OPEC, Abdalla El-Badri, la o conferinta in domeniul titeiului care a avut loc la Londra, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Membrii OPEC, care produc circa 40% din petrolul mondial, nu duc un razboi al preturilor si nu au cerut un raspuns urgent ca reactie la scaderea cotatiilor, a spus El-Badri. El a adaugat ca, pe termen scurt, directia preturilor, care au scazut cu circa 25% din luna iunie, este incerta, dar acestea isi vor reveni pe termen lung.

"Nu vedem modificari fundamentale ale ofertei sau cererii. Din nefericire, toata lumea se panicheaza. Presa se panicheaza, consumatorii se panicheaza. Ar trebui sa ne gandim si sa vedem cum va evolua situatia", a spus El-Badri la un briefing de presa. Pretul petrolului a scazut in aceasta luna, in conditiile in care Arabia Saudita si alti producatori au marit discount-urile de pret pentru petrolul livrat. Productia de titei a Statelor Unite a urcat saptamana trecuta cu 0,4%, la 8,97 de miioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, exploatarea zacamintelor de sist aducand tara aproape de independenta energetica.

In schimb, cererea mondiala de petrol va inregistra in acest an cea mai slaba crestere dupa 2009, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. El-Badri a aratat ca OPEC nu se confrunta cu o situatie critica din cauza scaderii cotatiei petrolului, iar in 2015 productia organizatiei se va mentine aproape de nivelul din acest an, de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi. Acest nivel este conform cu actuala tinta stabilita de cei 12 membri ai OPEC, care va fi analizata la viitoarea reuniune a organizatiei de la Viena, din 27 noiembrie. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a crescut miercuri pentru a doua zi consecutiv, contractele pentru decembrie avansand la Londra cu pana la 2,2%, la 87,94 dolari pe baril.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri