1. Spania

1. Spania

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 20%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 89%
Rata somajului (2013): 26,1%

Doar o cincime dintre locuitorii Spaniei chestionati de Gallup sunt de acord cu actiunile Guvernului. Dezaprobarea nu se limiteaza doar la cei alesi pe plan national. Astfel, doar 27% dintre spanioli sunt de acord cu hotarile luate la nivel european. In plus, Catalunia are un interes crescut sa obtina independenta fata de Spania. Mai multe probleme au generat nemultumirea spaniolilor la adresa autoritatilor, incluzand si faptul ca 89% dintre spanioli cred ca nivelul coruptiei este foarte mare. Rata somajului de 26%, printre cele mai ridicate din lume, a contribuit la cresterea neincrederii cetatenilor in autoritatile publice.

Sursa: studiul Gallup "Global States of Mind 2014", lansat la Summit-ul de Leadership Meridian Global. 24/7 Wall St. a analizat tarile in care 20% (sau chiar mai putin) sunt multumiti de guvernele lor. {MarketWatch}

Sursa foto: Shutterstock/Spania

2. Portugalia

2. Portugalia

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 20%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 86%
Rata somajului (2013): 16.2%

Economia Portugaliei a avut de suferit in ultimii ani. O rata a somajului de 16,2% anul trecut, datorii foarte mari si cativa ani in care PIB-ul a scazut, toate au reprezentat probleme pentru Portugalia. Tara a avut nevoie de ajutoare financiare din partea UE si FMI in 2011 si doar de curand a reusit sa iasa din programul de indatorare fiscala. Doar 31% dintre portughezi sunt de acord cu liderii UE si doar 29% aproba politica fiscala a guvernantilor.

Sursa foto: Shutterstock/Portugalia

3. Jamaica

3. Jamaica

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 20%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 86%
Rata somajului (2013): 15,3%

Problemele financiare si instabilitatea economica din Jamaica au creat suspiciuni in privinta Guvernului. Aproape 60% dintre jamaicani au raspuns pentru Gallup ca nu au destui bani pentru mancare, iar 15% dintre cetateni n-au avut de lucru anul trecut. Nu doar ca este greu sa gasesti o slujba in tara, dar Jamaica are una dintre cele mai mari rate ale inflatiei. De asemenea, 86% dintre respondenti spun ca nivelul coruptiei este ceva obisnuit in randul autoritatilor.

Sursa foto: Shutterstock/Copii din Jamaica

4. Costa Rica

4. Costa Rica

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 20%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 84%
Rata somajului (2013): 8,1%

In comparatie cu alte tari din America Centrala, Costa Rica are o politica stabila si o economie relativ puternica. In 2012, speranta de viata era de aproape 80 de ani, una dintre cele mai mari la nivel global. De asemenea, inflatia este la un nivel acceptabil. Totusi, costaricanii nu sunt multumiti de guvern: doar o cincime dintre cetateni aproba actiunile guvernului. Costa Rica a devenit cunoscuta ca un coridor de tranzit pentru cocaina sud-americana. Tara s-a zbatut si cu autoritatile corupte. 84% dintre locuitorii tarii cred ca guvernul lor este corupt.

Sursa foto: Shutterstock/Costa Rica

5. Romania

5. Romania

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 18%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 77%
Rata somajului (2013): 7,3%

Romania este o alta tara care a instituit masuri de austeritate impuse de UE si FMI in 2009. Guvernul Romaniei a demisionat in 2012 dupa ce masurile de austeritate au dus la nemultumirea populatiei. Dupa acele masuri, increderea in Guvern este de doar 18% si nu pare sa creasca. In ciuda faptului ca nu au incredere in autoritati, aproape jumatate dintre romani au incredere in deciziile Uniunii Europene, mai mult decat marile tari europene. In plus, 77% dintre cetateni sunt de parere ca nivelul coruptiei este raspandit. Totusi, increderea in guvern in Romania este mai ridicata decat in alte tari.

Sursa foto: Shutterstock/Adunare

6. Peru

6. Peru

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 18%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 86%
Rata somajului (2013): 7,5%

Guvernul peruvian a facut eforturi impresionante pentru a indeplini nevoile populatiei. Eforturile au avut efect, dar anul trecut 40% dintre peruvieni au spus ca nu au avut destui bani sa isi cumpere suficienta mancare. Ca alte tari cu un nivel scazut de incredere in Guvern, majoritatea peruvienilor, 86%, cred in coruptia la nivel inalt. Ca rezultat, o cincime dintre locuitori are incredere in autoritati.

Sursa foto: Shutterstock/Peruvieni care voteaza

7. Pakistan

7. Pakistan

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 18%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 81%
Rata somajului (2013): 6,2%

Pakistan s-a chinuit cu coruptia in sectorul public, guvernare militara intermitenta si o autoritate guvernamentala slaba in regiunile unde tara se invecineaza cu Afghanistan. Toti acesti factori au facut ca increderea in guvern sa fie de 18%. Totusi, cea mai evidenta problema cu autoritatile nationale este faptul ca multi dintre locuitori nu se obosesc sa isi plateasca taxele. Conform Reuters, unul din 200 a completat un formular pentru plata taxelor. Ziarul The Times din Pakistan a notat faptul ca doar 840.000 de pakistanezi au platit taxe pe profit anul trecut si doar 3,2 milioane de cetateni aveau un numar fiscal inregistrat. Spre comparatie, populatia tarii este de 180 de milioane.

Sursa foto: Shutterstock/Pakistan

8. Moldova

8. Moldova

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 18%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 86%
Rata somajului (2013): 5,1%

Ca multe alte tari fost comuniste, Moldova s-a chinuit o coruptie a guvernantilor de ani de zile. In 2013, 86% dintre rezidentii tarii au raspuns pentru Gallup ca sunt de parere ca nivelul coruptiei este unul ridicat. Piata locurilor de munca, totusi, pare sa fie intr-o stare destul de buna. Rata somajului este 5,1% in 2013, mult mai buna decat in majoritatea tarilor. In ciuda disponibilitatii locurilor de munca, tara este totusi destul de saraca. 36% dintre cetateni au raspuns ca nu au destui bani sa isi cumpere mancare, printre cele mai mare procentaje din lume.

Sursa foto: Shutterstock/Oameni care fac cumparaturi

9. Grecia

9. Grecia

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 14%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 91%
Rata somajului (2013): 27,3%

Grecia a avut a doua cea mai mare rata a indatorarii nationale in raport cu PIB-ul, respectiv 175%. In 2012 tara a intrat in faliment la nivelul bonurilor de obligatii fiscale, atragand o mare masa de investitii in pierdere pentru investitori. Dar in timp ce Moody si Standard & Poor’s au ridicat standardul Greciei datorita imbunatatirilor la nivel fiscal si a perspectivelor economice, cetatenii sunt cei care trebuie sa suporte masurile de austeritate dupa intrarea in recesiune. Aceste masuri au facut ca partidele de extrema stanga si cele de extrema dreapta sa aiba sustinere mai mare, castigand popularitate la ultimele alegeri. In acest an, doar 14% dintre greci au fost de acord cu liderii lor. 23% si 29% dintre ei au fost de acord cu masurile impuse de UE si Germania si doar 19% au avut incredere in institutiile bancare din Grecia.

Sursa foto: Shutterstock/Proteste in Grecia

10. Bulgaria

10. Bulgaria

Procentajul celor care aproba actiunile Guvernului: 13%
Procentajul celor cred ca Guvernul este corupt: 79%
Rata somajului (2013): 13%

De la prabusirea blocului comunist in Europa de Est in anii ’90, Bulgaria s-a chinuit sa faca tranzitia la economia de piata. In timp ce tara a initiat cateva reforme, destule cat sa fie admisa in UE in 2007, conditiile de trai proaste si nelinistea la nivel politic au continuat sa puna stapanire pe tara. In 2013, aproape 80% dintre bulgari au crezut ca Guvernul lor este foarte corupt. Anul trecut, proteste au avut loc dupa ce o intelegere la nivel public privat intre Guvern si marile companii petroliere au dus la o marire artificiala a pretului benzinei. Si in timp ce fostul presedinte bulgar Boiko Borisov si-a dat demisia in timpul protestelor, partidul sau a castigat suficiente voturi cat sa isi retina majoritatea parlamentara, reducand posibilitatea ca Bulgaria sa aiba o atitudine mai buna cu privire la guvernul sau.

Sursa foto:Shutterstock/Boiko Borisov, Bulgaria

Sursa foto: Shutterstock/Cladire de Guvern