Proiectul de buget va fi disponibil abia la jumatatea lunii ianuarie, cand este programata urmatoarea vizita a FMI, insa primele discutii asupra bugetului vor demara la inceputul lunii viitoare cu expertii tehnici ai institutiei, potrivit ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, citata de Mediafax.

Petrescu a afirmat, intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati, ca misiunea de evaluare a acordului cu FMI si Comisia Europeana va sosi la Bucuresti in jurul datei de 13 ianuarie 2015, astfel ca proiectul de buget va fi definitivat la acel moment impreuna cu reprezentantii acestora, inainte de semnarea scrisorii de intentie.

"Proiectul de buget pe anul 2015 se va lucra impreuna cu Fondul Monetar, la inceputul lunii decembrie, la nivel tehnic. El va fi insusit de posibilul nou guvern si de posibilul nou premier, foarte probabil, in ianuarie 2015 si asta pentru ca Fondul Monetar insista sa vina in misiune oficiala in ianuarie 2015, pentru ca ei au politica sa nu negocieze sau sa semneze scrisori de intentie cu guverne interimare. Cum stim, este posibil sa existe un alt guvern si, ca atare, ei vor sa vina la mijlocul lunii ianuarie, deci in jur de 13 ianuarie. Din ultimele discutii cu ei, urmeaza sa fie definitivat impreuna cu ei, in jurul acelei date, bugetul pe 2015", a precizat ministrul.

Ea a punctat ca actualul acord cu cele trei institutii internationale continua si ca se va incheia la mijlocul anului viitor, scrisoarea de intentie din ianuarie reprezentand un pas normal in cadrul acordului. Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Ministrul Finantelor, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Valcov, o echipa tehnica din minister, precum si reprezentanti ai conducerii Bancii Nationale au participat in septembrie la intalnirile organizate de FMI si Comisia Europeana cu autoritatile romane la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala, discutiile avand loc in premiera in afara tarii si fara participarea Presedintiei, a partidelor politice sau a sindicatelor.

Petrescu a precizat ca ultima discutie pe care a avut-o cu reprezentantii FMI a fost la Washington, in timpul intalnirilor de toamna ale FMI. Premierul Victor Ponta a declarat in mai multe randuri ca bugetul pentru 2015 este in sarcina viitorului guvern, care ar putea fi schimbat dupa alegerile prezidentiale. Pe de alta parte, presedintele PNL, Klaus Iohannis, i-a cerut lui Ponta la finalul lunii octombrie, inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, sa prezinte bugetul de stat pe anul viitor in Parlament pana in 15 noiembrie, asa cum prevede legea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri