Comparativ cu luna iunie a anului precedent castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%. Indicele castigului real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de 8%, informeaza un studiu I.N.S.
Cele mai mari castiguri salariale nete au fost inregistrate in sectoarele de activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de pensii) - 2.641 lei, transporturi aeriene - 1.835, fabricare a produselor din tutun - 1.758 lei, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari- 1.640 lei, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii- 1.606 lei. Cele mai mici castiguri au fost inregistrate in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei - 508 lei, fabricarea articolelor de imbracaminte - 517 lei, tabacirea si finisarea pieilor - 526 lei, fabricarea produselor textile - 574 lei.

In luna iunie 2006 castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1112 lei (lei). Castigul salarial mediu nominal net, de 835 lei (lei), a inregistrat o crestere usoara (+0,2%) fata de luna precedenta. Indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a crescut cu 1,3 puncte procentuale fata de luna mai 2006.

Cresterile castigului salarial mediu nominal net din unele activitati ale economie nationale au fost determinate de realizarea unei productii mai mari si de plata unor prime lunare sau din profitul net. Castigul salarial mediu net a crescut cu peste 5% in: silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, activitati de posta si curier.

In activitatile de fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi terestre, transporturi pe apa, transporturi aeriene, informatica si cercetare-dezvoltare, administratie publica, cresterile castigului salarial mediu net s-au situat intre 2% - 5 %.

Cresteri mai reduse (sub 2%) ale castigului salarial mediu net au fost in agricultura, vanatoare si servicii anexe, industria alimentara si a bauturilor, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria de masini si echipamente, productia de mobilier si alte activitati industriale, constructii, invatamant, sanatate si asistenta sociala.

In anumite activitati, castigul salarial mediu net a fost mai mic decat in luna mai 2006, ca urmare a acordarii primelor in luna anterioara sau a realizarii unei productii mai mici: fabricarea produselor din tutun, tabacirea si finisarea pieilor, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea substantelor si a produselor chimice, metalurgie, industria de masini si aparate electrice, industria de aparatura si instrumente medicale, captarea, tratarea si distributia apei, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii, intermedieri financiare, asigurari.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 8%. Efectivul salariatilor, la sfarsitul lunii iunie 2006, a fost de 4612,2 mii persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 8,2 mii persoane mai mare decat in luna mai 2006. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile de agricultura, vanatoare si servicii anexe, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri