Ce promisiuni a facut Klaus Iohannis mediului de afaceri

Ce promisiuni a facut Klaus Iohannis mediului de afaceri

In primul interviu pe teme economice acordat in campania electorala, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ca economia este in suferinta, iar mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa de perspectiva economica.

„In privinta investitiilor, nu doar bugetul, ci si economia este in suferinta, deoarece mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa de perspectiva economica”, a spus pentru WALL-STREET.RO Klaus Iohannis, adaugand totodata ca actorii economici performanti trebuie stimulati in Romania, iar acestia asteapta de la stat un semnal pozitiv. "Asa cum corect invoca mediul de afaceri, performanta economica necesita reguli bune pe termen lung, adica predictibilitate fiscala si legislativa. In absenta acestor conditii elementare, intreprinzatorii nu pot planifica nimic, nici formarea capitalului, nici investitiile si crearea de noi locuri de munca, iar economia sta in blocaj si pierde oportunitati, in asteptarea unor vremuri mai bune", se arata in programul lui Iohannis.

In ceea ce priveste reducerea CAS, Klaus Iohannis a subliniat ca PNL a sustinut necesitatea reducerii impozitarii asupra muncii inca din 2013. In aceasta privinta, Romania avea un dezavantaj evident chiar in cadrul UE. De exemplu, cu o povara fiscala totala asupra muncii de 45%, Romania era pe locul 7 in Uniunea Europeana, deasupra multor tari recunoscute ca profil fiscal prin nivelul ridicat de impozitare. In aceste conditii, este lesne de inteles paradoxul cu care Romania se confrunta: salariile sunt mici, in timp ce costurile cu forta de munca sunt mari. Iar de aici decurg dificultati suplimentare in privinta crearii de noi locuri de munca, care sa fie si stabile si bine platite.

"Din pacate, reducerea CAS vine, totusi, intr-un moment in care mediul de afaceri este bulversat, in care oamenii de afaceri nu stiu cat de sustenabile sunt masurile de stimulare ale guvernului. Dupa parerea mea, unele masuri bune esueaza lamentabil, fie pentru ca momentul este prost ales, fie pentru ca mediul economic nu mai are incredere in sustenabilitatea masurilor respective. Aceasta este cea mai mare problema, daca mediului de afaceri ii lipseste increderea, atunci reducerea CAS nu va produce efectele economice scontate, iar bugetul statului risca sa se intoarca intr-o zona de risc", a avertizat in urma cu aproape doua luni Iohannis.

Despre cota unica si TVA

Despre cota unica si TVA

Klaus Iohannis, viitorul presedinte al Romaniei, a sustinut in programul electoral ca, in prezent, Romania inca beneficiaza de pe urma competitivitatii fiscale generate de existenta cotei unice, dar impozitarea muncii este, pe de alta parte, cea mai importanta povara pentru crearea de noi locuri de munca, sugerand astfel ca va mentine cota unica si va incerca sa reduca taxarea pe munca.

"Am avertizat de mai multe ori, inca de la momentul in care Victor Ponta anunta reducerea CAS fara sa existe acordul FMI, ca viitorul fiscal al Romaniei poate insemna abandonarea cotei unice. Si aceasta nu din cauza reducerii CAS, care poate deveni insa mobilul perfect. Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca, pe fondul unei guvernari incepute cu noi, PSD-ul a devenit subit un iubitor al cotei unice de impozitare. Avem cateva exemple clare de politici selective, cum ar fi impozitarea constructiilor speciale, care intra in contradictie cu principiile cotei unice", a declarat Klaus Iohannis intr-un interviu acordat inainte de alegeri pentru WALL-STREET.RO.

PSD abia asteapta sa renunte la cota unica de impozitare!

In schimb, Iohannis crede ca nivelul actual al cotei TVA, de 24%, este "o invitatie deschisa la evaziune fiscala si un obstacol dintre cele mai serioase in calea consumului". Potrivit Comisiei Europene, Romania este pe primul loc in UE privind evaziunea fiscala prin neplata TVA si, in opinia viitorului presedinte al Romaniei acest lucru este "pe deplin explicabil, mai ales in conditiile in care 22 de tari ale UE au TVA mai mica decat Romania".

"Probabil ca cea mai nefasta combinatie fiscal-bugetara pentru Romania este data de cota crescuta de TVA si slaba capacitate de control si administrare fiscala. In planul politicilor de relaxare fiscala si in perspectiva apropiata a guvernarii dreptei romanesti, pentru mine, reprezinta o prioritate absoluta revenirea TVA la 19%, intrucat relaxarea fiscala va duce nu doar la imbunatatirea colectarii veniturilor si a sustenabilitatii finantelor publice, ci mai cu seama la cresterea economiei si a nivelului de trai al romanilor", potrivit programului electoral al lui Iohannis.

Cat va creste economia in "Romania lucrului bine facut"

Cat va creste economia in "Romania lucrului bine facut"

Cu toate ca viitorul presedinte al Romaniei s-a ferit sa ofere prognoze si promisiuni in programul electoral, cresterea economica neintrand in responsabilitatile directe ale sefului statului, Iohannis a vorbit totusi despre convergenta reala a Romaniei, care se gaseste in prezent la circa 54% fata de media PIB real/locuitor a UE.

In cazul unui scenariu optimist, Romania ar putea atinge nivelul de 65% din media UE in jurul anului 2019, termenul asumat, desi neoficial, pentru adoptarea euro.

"Insa prognozele economice tocmai ce au fost bulversate, la mijlocul acestui an, dupa doua trimestre consecutive de scadere economica. Abia in 2014, si numai prin stoparea proaspetei „recesiuni tehnice”, avem sansa de a reveni la nivelul PIB real din 2008. Fata de acum 6 ani, practic Romania a batut pasul pe loc in privinta performantelor economice reale. O crestere economica bazata pe competitivitate va fi o crestere sanatoasa, sustenabila, care se va vedea nu doar in statistici, ci mai ales in bunastarea vietii de zi cu zi a oamenilor", a mai punctat Klaus Iohannis in programul electoral.

Ulterior, Institutul National de Statistica l-a contrazis pe Iohannis si a anuntat ca Romania nu a fost in recesiune tehnica, publicand in acelasi timp o crestere economica spectaculoasa pe T3.

Cum vor fi gestionate deficitele bugetare

Cum vor fi gestionate deficitele bugetare

In ceea ce priveste gestionarea deficitelor bugetare, Klaus Iohannis a recomandat in calitate de candidat la Presedintia Romaniei sa renuntam la capcana politicilor prociclice si, pe de o parte, sa nu mai facem deficite bugetare in anii de boom economic, asa cum a fost cazul deficitelor record din anii de dinaintea crizei, si, pe de alta parte, sa nu introducem impozite in anii de criza sau atunci cand economia isi cauta culoarul relansarii si al consolidarii, asa cum este cazul impozitelor si accizelor recent introduse.

"Aveti dreptate cand spuneti ca 2015 va fi un an greu. Din punct de vedere bugetar, Romania va trebui sa faca fata tintei de deficit structural de 1% din PIB, ceea ce inseamna pentru 2015 o tinta de deficit bugetar de 1,4% din PIB. De aici rezulta un efort suplimentar, de reducerea deficitului cu 0,8% din PIB. Daca adaugam si impactul bugetar al reducerii CAS prezentat de Guvern, rezulta o ajustare negativa de aproape 11 miliarde lei, in conditiile in care economia nu merge deloc conform prognozelor", a mai spus Iohannis in interviul acordat WALL-STREET.RO.

Competitivitatea fiscala, o provocare

Competitivitatea fiscala, o provocare

In ceea ce priveste competitivitate fiscala, Klaus Iohannis a subliniat ca impozitarea redusa si simplificata trebuie sa redevina atuul fiscal al Romaniei, pentru a atrage din nou atentia investitorilor straini, pentru a sustine capitalul romanesc si crearea de noi locuri de munca.

"Nevoile bugetare mai mari nu trebuie sa insemne impozite mai mari, ci dimpotriva, trebuie urmarite prin imbunatatirea eficientei fiscale, prin simplificare si cresterea colectarii. In calitate de Presedinte al Romaniei, voi incerca sa conving Guvernul ca nu politica bugetara trebuie sa conduca politica fiscala (asa cum, din pacate, se intampla in prezent), ca nu trebuie sa introducem impozite dupa cat doreste sa cheltuiasca ministerul Bugetului, ca sa descoperim, ulterior, ca nici nu poate sa o faca. In viziunea mea, politica fiscala nu trebuie proiectata din perspectiva maximizarii incasarilor la bugetul de stat", a declarat in programul electoral Klaus Iohannis.