Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a cerut Ministerului Finantelor un buget de 160 milioane de lei pentru 2015, de circa trei ori fata de suma alocata in acest an, pentru finantarea IMM-urilor.

"Vrem ca imediat dupa aprobarea bugetului pentru 2015 sa dam drumul tuturor programelor pe care le derulam in vederea sustinerii firmelor mici si mijlocii. Avem fondurile necesare acestor programe, am propus Ministerului Finantelor un buget semnificativ crescut, de la 60 milioane de lei, la 170 milioane de lei si ne-am asigurat ca avem si bugetul pentru ajutorul de minimis, pentru inca 550 de intreprinzatori", a declarat, joi, Florin Jianu, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, conform Mediafax.

El a aratat ca anul viitor, pe langa cele sapte programe pe care Departamentul pentru IMM-uri le-a derulat in acest an (SRL-d, START, femeia antreprenor, EMPETREC, sustinerea mestesugurilor si a incubatoarelor academice) mai sunt propuse alte sapte noi programe, care sunt in conformitate cu legea pentru IMM-uri si strategia in domeniu asumata recent de Guvern si de mediul de afaceri.

Inovarea pentru economia din mediul rural

"Aceste programe urmaresc sustinerea microindustrializarii, foarte importanta in randul IMM-urilor, internationalizarea si exportul, dezvoltarea brandurilor romanesti- locale, regionale, sectoriale-, suport pentru cercetare, inovarea, pentru economia sociala si cea din mediul rural. Aceste programe sunt puse in bugetul ministerului pentru anul viitor", a adaugat Jianu.

Oficialul a aratat ca anul viitor, departamentul pe care il conduce, vizeaza introducerea unor elemente inovatoare care sa simplifice aplicarea si implementarea programelor de finantare. Astfel, se doreste pe de o parte condensarea timpilor de raspuns si de implementare a programelor pentru a elimina perioadele de aglomerare de la sfarsitul anului pentru rambursari de fonduri. De asemenea, certificatele constatoare vor fi inlocuite cu declaratiile pe proprie raspundere, printr-un parteneriat cu ANAF.

In ceea ce priveste beneficiarii de fonduri de la stat, ministrul considera ca este importanta definirea unor domenii de inalta valoare adaugata, cum ar fi IT, sanatate sau turism, si sa aiba prioritate la finantare.

"Ne propunem sa schimbam punctajul acordat firmelor care aplica la programele pentru IMM-uri, sa oferim punctaj superior pentru cei care fac export, sau care vor sa faca export, pentru cei care vor sa faca comert electronic sau sa dezvolte instrumente online, echipamente tehnologice sau IT. De asemenea, este important ca banii sa mearga la intreprinzatori care sunt pregatiti. Constatam ca aceste fonduri merg la intreperinzatori care nu stiu sa se dezvolte ulterior, nu stiu sa implementeze proiectele, de aceea vom puncta suplimentar intreprinzatorii care vin cu o anumita pregatire antreprenoriala", a explicat Jianu.

Un element in plus, pe care Jianu vrea sa-l introduca anul viitor este eliminarea conceptului de banci partenere pentru programele derulate de Departamentul pentru IMM-uri, astfel ca pentru firmele mici si mijlocii vor putea sa mearga la orice banca pentru a obtine finantarile si cofinantarile necesare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri