Statele Unite analizeaza posibilitatea de a retrage facilitatile comerciale pe termen lung acordate Indiei, Braziliei si altor unsprezece tari in curs de dezvoltare avansata, intre care si Romania, au declarat, luni, oficiali americani din domeniul comertului.
Decizia vine ca urmare a esecului recent al negocierilor privind comertul international, pe care multi membri ai Congresului american o pun pe seama reticentei unor tari mari cu economii in curs de dezvoltare precum India si Brazilia in a-si deschide pietele pentru produse straine.

Statele Unite au importat in 2005 bunuri in valoare de 26,7 miliarde dolari din 133 de tari in curs de dezvoltare ca urmare a programului Sistem Generalizat de Preferinte (GSP - Generalized System of Preferences). Programul GSP, in vigoare de 32 de ani, dar care trebuie prelungit periodic, prevede renuntarea la taxe vamale pentru importul a mii de categorii de bunuri din tarile in curs de dezvoltare, informeaza NewsIn.

Administratia Bush va decide daca va "limita, suspenda sau retrage" incadrarea in acord pentru 13 tari care fie au exportat in Statele Unite in 2005 marfuri in valoare de mai mult de 100 milioane dolari, prin programul GSP, fie au realizat mai mult de 0,25% din exporturile mondiale, a precizat un oficial de la biroul reprezentantului american al comertului international (USTR - US Trade Representative).

Tarile vizate sunt Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Croatia, India, Indonezia, Filipine, Kazahstan, Romania, Rusia, Thailanda, Turcia si Venezuela, potrivit Departamentului Comertului.

Unii membri importanti ai Congresului american au declarat ca se opun prelungirii programului GSP, mai ales pentru unele tari in curs de dezvoltare avansata cum sunt India si Brazilia, dupa data de 31 decembrie, cand expira precedentul acord.

Intr-o declaratie in care anunta revizuirea facilitatilor acordate prin programul GSP, reprezentantul american al comertului international, Susan Schwab, arata ca pentru multe tari in curs de dezvoltare este important ca programul sa continue, chiar daca facilitatile pe care le obtin unele tari mai avansate vor fi micsorate sau retrase.

"Atat Statele Unite, cat si celelalte tari participante au de castigat din cresterea schimburilor comerciale datorata programului GSP si, de aceea, este important ca acest program sa fie prelungit la sfarsitul anului, cand expira", a declarat Schwab. "Una dintre ingrijorarile pe care le-a exprimat Congresul este aceea ca de avantajele GSP beneficiaza doar un grup restrans de tari, in timp ce multe alte tari in curs de dezvoltare nu fac desfasoara un volum mare de activitati comerciale prin acest program. Va asiguram ca programul se desfasoara in conformitate cu intentiile Congresului", a adaugat Schwab.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri