Camera de Comert si Industrie a Romaniei arata celor 26 de Camere teritoriale care au parasit institutia ca isi poate continua activitatea si fara acestea
In cazul in care, in decurs de o luna, Camerele din teritoriu nu-si vor arata interesul pentru continuitatein cadrul CCIR, Victor Babiuc intentioneaza sa infiinteze sucursale ale institutiei in fiecare judet. Discutiile generate saptamana trecuta de cei 26 de presedinti de Camere, al caror purtator de cuvant a fost Mihail Vlasov, a scos in evidenta si faptul ca in multe judete activitatea pe plan teritorial este nesemnificativa.

Chiar daca intentia unor Camere de comert si industrie teritoriale de a se retrage din componenta Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ramane batuta in cuie, presedintele CCIR a gasit solutia pentru continuitatea bunelor relatii economice cu judetele in cauza. "Dau timp de razgandire celor 26 de camere de comert teritoriale care au parasit sala in sedinta adunarii generale, circa o luna. Sunt convins ca multe se vor gandi mai bine si se vor intoarce. Iar in judetele ale caror Camere nu vor reveni in componenta CCIR, vom infiinta sucursale proprii", a declarat Victor Babiuc, presedintele institutiei. Potrivit acestuia, statutul CCIR prevede ca aceste Camere teritoriale "pot intra in componenta CCIR, insa nu le obliga nimeni, functionarea Camerei Romaniei nu depinde de ele, ea a fost infiintata cu mult inainte ca ele sa existe".

"Cele 26 de Camere nu insumeaza nici 10% din membrii CCIR"

In cadrul Adunarii Generale a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, desfasurata la data de 3 august, 26 din cele 42 de Camere teritoriale care fac parte din CCIR au parasit sedinta, motivand ca desfasurarea acesteia cat si deciziile luate in cadrul ei sunt neconforme cu statutul CCIR. Porivit lui Babiuc, camerele respective au o reprezentativitate scazuta, fiecare din ele avand ca membri circa 3-4% din oamenii de afaceri care activeaza in judet.

CCIR are 270.000 de membri, dintre care 200.000 provin din randul asociatiilor profesionale sau de alt tip. Ceilalti membri vin din randul Camerelor bilaterale si teritoriale. "Cele 26 de Camere nu insumeaza nici 10% din membrii CCIR, adunand circa 20.000 de membri. Cu exceptia Brasovului si a Bacaului este vorba de camere mici, cu rezultate slabe si venituri nesemnificative, care oricum au plecat nu foarte convinse ca ceea ce fac este bine si cel mai probabil se vor intoarce", a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului, Stefan Popa.

Alegerea candidatilor pentru Colegiul Director, neconforma

Victor Babiuc a declarat ca adunarea din 3 august s-a desfasurat regulamentar si conform statutului. "Unelele Camere au contestat faptul ca o parte dintre membri au fost reprezentanti de alte persoane printr-o imputernicire, sau ca aceste persoane au votat, or asta nu incalca statutul nostru", a spus Babiuc. Presedintele CCIR a afirmat, de asemenea, ca in cadrul Adunarii Generale a presedintilor Camerelor teritoriale din luna iulie a fost incalcat statutul CCIR, pentru ca a fost discutata o problema care nu era introdusa pe ordinea de zi - alegerea candidatilor pentru Colegiul Director, iar raportul intocmit in urma adunarii a fost realizat pe baza materialelor a numai 24 de Camere din 42.

Vlasov, incompatibil

Protestul celor 26 de Camere a fost pornit de Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Iasi, care, potrivit lui Popa vrea de multi ani sa preia presedintia CCIR "cu toate ca pun la mare indoiala abilitatile sa in aceasta activitate". "Mihail Vlasov este incompatibil cu statutul sistemului cameral romanesc, care prevede ca nici un membru nu are dreptul de a actiona impotriva intereselor sale.

Din dorinta personala de a acapara putere, mai exact de a deveni presedintele Camerei de Comert a Romaniei, Mihail Vlasov a continuat si la reuniunea din 21 iulie practicile de atragere pe cai deloc oneste a unor voturi din teritoriu, spectacol pe care l-a inceput din 2002", a precizat Victor Babiuc.

Acesta a adaugat ca statutul insitutiei are multe probleme si s-a constituit o comisie speciala care va aduna informatii si propuneri, urmand sa elaboreze un proiect de modificare a statutului pana in luna noiembrie. Acesta va fi discutat intr-o Adunare Generala din luna ianuarie 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri