Energia termica s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie 2015 din cauza liberalizarii preturilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali, inclusiv pentru termocentralele din marile orase. Scandalul are, insa, si o alta miza: fotoliul de ministru al Energiei, ocupat in prezent de tehnocratul Razvan Nicolescu, scrie Adevarul.

Populatia conectata la sistemul centralizat de termoficare ar putea plati din luna ianuarie facturi mai mari cu o treime la incalzire, din cauza ca CET-urile din marile orase vor trebui de la inceputul anului viitor sa-si procure gaze de pe piata libera, in vreme ce consumatorii casnici de gaze sunt protejati, tara noastra avand termen pana in 2021 sa realizeze liberalizarea preturilor.

Problema este simpla: in vreme ce populatia care are centrala de apartament pe gaze naturale isi produce in regim propriu apa calda si caldura, cei conectati la retelele de termoficare beneficiaza de aceste servicii printr-unul sau mai multi intermediari. Mai exact, o centrala de cogenerare cumpara gazele la un pret „liberalizat“, produce caldura si energie electrica pe care mai apoi o vinde unui distribuitor local, de regula controlat de catre primarie. Ulterior, acesta vinde mai departe gigacaloria catre populatie.

Sursa foto: Energie termica, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri