Autoturismele provenite din donatii vor fi scutite de plata taxei speciale, din 2007, potrivit proiectului de Cod Fiscal, publicat in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

De asemenea, nu va fi aplicata taxa speciala autoturismelor si autovehiculelor special echipate pentru persoanele cu handicap, acele autoturisme incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare, cele finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate.

Taxa speciala pentru autoturismele non-Euro sau care indeplinesc normele de poluare Euro 1, Euro 2 sau Euro 3 va fi aplicata de la 1 ianuarie 2007. Cele mai mari taxe se vor aplica masinilor mai poluante. Un automobil Euro2, cu motor de peste 3.000 de cmc si mai vechi de sase ani va fi impus cu o taxa speciala de 6.240 euro. Automobilele non-Euro, mai vechi de sase ani, cu motoare de peste 3.000 cmc, vor fi taxate cu 7.500 euro, iar cele cu motoare mai mici cu 4.000 de euro, 4.750 de euro sau 5.000 de euro, in functie de cilindre.

Taxele speciale se platesc o singura dara, la inmatricularea masinii in Romania.

Noua taxa urmareste sa evite o situatie asemanatoare cu cea din Polonia, cand in primul an dupa aderare au fost aduse din import 1,4 milioane de masini second-hand, cele mai multe foarte vechi si poluante.

In prezent, in Romania este permis importul de masini second - hand care nu sunt mai vechi de opt ani. Dupa aderare, aceasta restrictie va disparea si orice automobil inmatriculat intr-un stat UE va putea fi inmatriculat si in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri