1. Dragos Pislaru, Manager General GEA Strategy & Consulting

1. Dragos Pislaru, Manager General GEA Strategy & Consulting

Dragos Pislaru sustine urmatoarele:

  • Primele trei sectoare in termeni de crestere a valorii adaugate vor ramane industria alimentara, industria TIC si industria auto
  • Romania va ajunge la o rata finala de absorbtie a fondurilor europene 2007-2013 de 70%; majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori vor elabora strategii de dezvoltare urbana si planuri de mobilitate (obligatorii pentru accesarea de fonduri UE 2014-2020); antreprenoriatul va prinde teren – peste 50.000 de start-up-uri reale (nu vehicule salariale) vor fi infiintate, atat prin programe finantate UE, cat si independent de acestea si foarte multe proiecte importante ale Romaniei, precum Tarnita, CN Cernavoda, Banca de Dezvoltare a Romaniei, ELI – laser Magurele, vor fi implementate

2. Roxana Vitan, Presedinte Romanian-American Foundation

2. Roxana Vitan, Presedinte Romanian-American Foundation

Tendintele pe care presedinele RAF le formuleaza pentru anul viitor sunt urmatoarele:

  • Cateva din modelele de dezvoltare economica locala in jurul conceptului de ecoturism vor incepe sa capete vizibilitate. Modelele de dezvoltare economica locala sunt conduse de si in sprijinul comunitatilor locale, cu scopul de a folosi in mod eficient si a „monetiza” in folosul comunitatii patrimoniul natural si cultural al zonei, cu rezultate in crearea de locuri de munca si cresterea activitatii economice locale.
  • Sub impulsul ultimelor contractari de fonduri europene in actualul cadru financiar (POS DRU), discutiile din jurul economiei sociale si al intreprinderilor sociale vor prinde din nou tractiune.
  • A reaparut o disponibilitate mai mare decat de obicei de „a face lucruri impreuna"; vom vedea mai multe initiative mai mici, din partea unor grupuri informale.

3. Eugen Voicu, Actionar Fondator Certinvest

3. Eugen Voicu, Actionar Fondator Certinvest

Eugen Voicu vine cu urmatoarele tendinte:

  • Schimbarea de leadership de la sfarsitul anului va responsabiliza clasa politica din Romania pe termen mediu si lung.
  • Impactul poate sa fie vizibil chiar incepand cu 2015 si va avea o influenta pozitiva in mediul economic. Daca in plan global nu vor fi turbulente, vom fi beneficiarii unei atmosfere colective pozitive in toate activitatile: afaceri, cultura, educatie si poate chiar si in sanatate.
  • Peste 10 ani, Romania va arata cu totul diferit si sper sa putem spune ca suntem o tara europeana respectata.

Sursa foto: Mediafax Foto

4. Gabriel Sincu, Director Executiv Tax Advisory Services, EY Romania

4. Gabriel Sincu, Director Executiv Tax Advisory Services, EY Romania

Gabriel Sincu preconizeaza urmatoarele:

  • In ciuda tuturor discutiilor, “taxa pe stalp” nu va fi redusa, ci va ramane la nivelul din anul 2014.
  • Autoritatile fiscale vor pierde tot mai multe procese in urma carora vor fi obligate sa plateasca dobanzi pentru restituirea cu intarziere a TVA-ului, ceea ce va determina Guvernul sa ia o masura fantezista de genul celor legate de taxa de inmatriculare auto.
  • Fiscul va fi infrant din nou in batalia cu evaziunea fiscala si se va discuta tot mai aprins de o eventuala amnistie fiscala.

5. Mircea Vlah, CEO Dumagas Transport & Logistics

5. Mircea Vlah, CEO Dumagas Transport & Logistics

Asteparile pentru 2015 ale lui Mircea Vlah sunt urmatoarele:

  • Anul viitor este un an al investitiilor – unul favorabil industriei de transport si logistica – asta inseamna preluari de companii sau intrare in actionariat. De asemenea, se asteapta si la investitii in flote mai mari si in achizitii semnificative de flote euro 6.
  • Companiile de transport si logistica vor strange randurile – se vor accentua tendintele de eficientizare a activitatii: posibil prin cresterea profitabilitatii in dauna cifrei de afaceri, prin termene de plata mai stranse si preturi mai mari la transport.
  • Consumul va creste anul viito si probabil si investitiile „green field” in Romania – posibil cu un procent cu doua cifre fata de acest an.

6. Gabriel Badea, Presedinte al Federatiei Serviciilor de Securitate

6. Gabriel Badea, Presedinte al Federatiei Serviciilor de Securitate

Tendintele lui Gabriel Badea nu sunt atat de pozitive precum alte celorlalti:

  • Tarifele serviciilor de securitate, in special serviciilor destinate sectorului domestic (monitorizarea sistemelor de alarma antiefractie) vor creste estimativ cu 15-35% in 2015 ca urmare a intrarii in vigoare a noii legislatii privind reautorizarea Centrelor de Monitorizare si Raspuns la Alarma (CMRA) care impun firmelor care detin astfel de infrastructuri sa investeasca masiv in amenajari si dotari de ultima generatie in conformitate cu standardul european in materie si, de asemenea, ca urmare a cresterii costului salarial in contextul majorarii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.
  • Datorita cresterii constante a costurilor cu forta de munca, se va recurge din ce in ce mai mult la solutii tehnice de inlocuire a personalului cu tehnologia. In consecinta, vor disparea din ce in ce mai multe locuri din servicii si chiar productie; de asemenea, se va reduce numarul investitiilor cu capital privat in aceste sectoare economice care nu mai pot oferi randamente atractive pentru investitori.
  • Posibil ca in urmatorul an sa vedem mai multe investitii in sectorul public (de exemplu, accelerarea constructiei de autostrazi) care ar putea sa compenseze contractia investitiilor private.
  • Petrolul se va mentine in continuare la un nivel scazut de pret, iar scaderea pretului petrolului corelata cu reducerea subventiilor, va diminua interesul pentru proiectele in sectorul energiei regenerabile. Multe proiecte aflate in diverse stadii de realizare vor fi abandonate, nu se vor mai demara proiecte noi.

7. Mihai Pop, Manager MBA Transaction Advisory Services, EY Romania

7. Mihai Pop, Manager MBA Transaction Advisory Services, EY Romania

Mihai Pop vine cu tendinte succite:

  • O tranzactie in Romania de peste EUR 0.5bn in urmatoarele 12 luni.
  • Scaderea costului capitalului pana la minime istorice, scaderea dobanzii de referinta, dobanzilor de piata, scaderea costului imprumutului, scaderea randamentelor plasamentelor.
  • Cresterea numarului de tranzactii in care se cumpara jucatori romani cu expunere internationala (exportatori, multinationale din Romania, jucatori regionali).

8. Ivan Patzaichin

8. Ivan Patzaichin

Antreprenorul social Ivan Patzaichin vine cu tendinte legate de proiectul sau numit "Ivan Patzaichin -Mila 23":

  • Lotca pescareasca va redeveni simbolul Deltei Dunarii. Asa cum gondola este simbolul Venetiei, acesta spera ca lotca poate deveni vedeta Deltei si simbolul turismului lent pe apa.
  • Spera ca in 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masa. Isi doreste, in mod special, programe de sport accesibile si atragatoare pentru copii, care sa ii apropie pe acestia de valorile competitiei, ale performantei, sau sa constituie pur si simplu un mod placut de a se dezvolta si de a isi petrece timpul liber.

9. Florin Madar

9. Florin Madar

Directorul General Temad Group preconizeaza urmatoarele:

  • Piata constructiilor rezidentiale va ramane la acelasi nivel cu cel din acest an sau va inregistra scaderi, de 5-10%. Constructiile demarate la finalul anului 2013, odata cu revenirea economica din acea perioada, sunt inca in faza de vanzare, fie ca au fost deja finalizate sau vor fi livrate in urmatoarea perioada. Dezvoltatorii vor initia noi proiecte dupa incheierea vanzarilor din ansamblurile deja construite, prin urmare, se asteapta la o scadere moderata in prima jumatate a anului, urmata de o revenire spre finalul anului. Piata de amenajari si reamenajari din segmentul rezidential va inregistra o crestere moderata, iar investitiile in reamenajari vor fi mai mari fata de ultima perioada.
  • Pe piata materialelor de constructii vor ramane producatorii care ofera produse echilibrate din punct de vedere al raportului calitate-pret. Calitatea este foarte importanta in constructii si desi presiunea pe pret se va manifesta in continuare, constructorii importanti nu vor face rabat de la calitate. O particularitate a pietei este orientarea micilor constructori catre pretul cel mai mic si nu catre calitate, si intrucat o parte din santiere lucreaza cu personal necalificat, nu se vor inregistra modificari in viitor privind orientarea spre calitatea materialelor in acest segment de piata.
  • Pe piata termoizolarilor, plasa bazaltica va castiga teren in fata polistirenului. Din punct de vedere al volumului pietei nu preconizam cresteri importante. Piata termoizolarilor este dependenta de bugetele alocate de primarii, iar acestea sunt putin probabil sa creasca in urmatoarea perioada, ramanand la acelasi nivel ca si pana acum.

10. Elena Badea, Director Head of Branding, Marketing and Communication, EY Romania

10. Elena Badea, Director Head of Branding, Marketing and Communication, EY Romania

Elena Badea sustine ca utilizarea social media va vedea doua zone de crestere puternica:

  • Va creste la 41% utilizarea social media in gestionarea relatiei cu clientii (de la 37% in 2014)
  • Va creste la 45% utilizarea social media in actiunile de marketing indreptate spre imbunatatirea imaginii de angajator a firmelor (de la 40% in 2014)
  • Site-urile de web si de social media optimizate si cu geo-locatie vor deveni norma, ca si contextualizarea continutului in timp real, ca urmare a accesului crescut de pe device-uri mobile.
  • Brandul personal si gestionarea lui corecta in social media va deveni “a must” pentru oamenii de business, fie ei antreprenori sau executivi in companii multinationale.
Sursa foto: Shutterstock.com/Anul 2015