Bugetul pe 2015

Bugetul pe 2015

Cel mai asteptat eveniment economic la acest sfarsit de an este fara indoiala bugetul pe anul 2015. Finantele au promis ca bugetul va fi trimis in Parlament pana pe 10 decembrie si ca taxele nu vor creste. Darius Valcov, ministrul Bugetului, declarase ca bugetul va fi definitivat pana vinerea trecuta, urmand ca ulterior sa fie discutat cu CE si FMI, iar pe 10 decembrie sa fie trimis Parlamentului. Intarzierea cu aproape o luna a definitivarii bugetului pe 2015 a nemultumit deja economistii si investitorii.

Foto: Shutterstock / Piggybank

Numirea in functie a presedintelui Klaus Iohannis

Numirea in functie a presedintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, va deveni oficial presedinte al Romaniei dupa depunerea juramantului, in 22 decembrie. Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in fata premierului si candidatului PSD Victor Ponta. In turul al doilea al alegerilor, Klaus Iohannis a obtinut 54,5% din sufragii, in vreme ce Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatori.

Klaus Iohannis va trebui sa renunte la functia de primar al Sibiului pentru a putea fi numit in functia de presedinte al Romaniei.

Caderea petrolului si impactul asupra Petrom in T4

Caderea petrolului si impactul asupra Petrom in T4

Petrolul a ajuns sa se tranzactioneze luni sub pragul psihologic de 70 de dolari pe baril, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, dupa ce tarile OPEC au lasat piata sa decida cotatia oficiala, refuzand sa reduca productia pentru a limita caderea titeiului.

Analistii internationali se asteapta ca pretul petrolului din luna decembrie sa devina o referinta cel putin pe termen mediu. De cotatia petrolului depinde evolutia mai multor companii petroliere dar si a burselor in general, care saptamana trecuta au fost negativ influentate de scaderea barilului. Pe plan local, Petrom este cea mai afectata companie, rezultatele din T4 urmand sa fie fara indoiala afectate, si asta in conditiile in care la 9 luni compania a raportat deja un profit (2,4 mld. lei) in scadere cu 34% , si afaceri mai mici cu 11% fata de aceeasi perioada de anul trecut.

Date provizorii privind PIB in T3

Date provizorii privind PIB in T3

Miercuri, 3 decembrie, Institutul National de Statistica (INS) va anunta date provizorii revizuite privind PIB in trimestrul al treilea (T3) si cifra de afaceri in comert pe primele 10 luni. Luna trecuta, INS anuntase ca economia a urcat in T3 cu 1,9% fata de trimestrul al doilea. Ascensiunea a surprins pe toata lumea, depasind cele mai optimiste estimari ale analistilor.

Datele provizorii ale investitiilor nete in economie

Datele provizorii ale investitiilor nete in economie

O zi mai tarziu, pe 4 decembrie, INS va publica datele privizorii ale investitiilor nete in economie in T3 si pe primele 9 luni. Investitiile nete in economie s-au cifrat la aproximativ 25,18 miliarde de lei preturi curente in primul semestru al acestui an, in scadere cu 9,1% comparativ cu perioada similara din anul precedent, pe fondul reducerii investitiilor in lucrari de constructii noi si in utilaje si mijloace de transport.

Liberalizarea pretului la gaze

Liberalizarea pretului la gaze

Decembrie va fi ultima luna in care piata pretului la gaze pentru companii va fi reglementata. De la 1 ianuarie societatile vor cumpara gaz doar la pretul pietei, dupa ce Comisia Europeana a respins amanarea liberalizarii ceruta de Guvern.

Consumatorii casnici, dar si producatorii de energie termica vor continua sa plateasca la gaz preturi reglementate, care vor fi majorate treptat pana in 2021.

A doua estimare a PIB pentru UE si zona euro

A doua estimare a PIB pentru UE si zona euro

Eurostat va anunta pe 5 decembrie a doua estimare a PIB pentru Uniunea Europeana si zona euro in T3. O incetinire a cresterii economice in zona euro ar putea avea efecte negative si asupra Romaniei, ca tara exportatoare.