Fiscul a recuperat la bugetul de stat peste 222 milioane lei, in primele sase luni ale anului, de la regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale la care statul este actionar majoritar sau minoritar, informeaza un comunicat al ANAF.
Cele mai mari sume returnate bugetului, totalizand peste 178 milioane lei, provin din proasta administrare a banilor de catre societatile si companiile de stat. Astfel, agentii economici ai statului nu se pot incadra in bugetele de venituri si cheltuieli, fie pentru ca depasesc nivelul aprobat al cheltuielilor, fie pentru ca nu reusesc sa-si realizeze veniturile sau sa-si respecte programul de investitii. Alte deficiente depistate de catre Fisc vizeaza utilizarea ilegala a ajutoarelor de stat sau a creditelor garantate de catre stat, informeaza NewsIn.

Diferentele de plata pentru taxe si impozite se situeaza in jurul sumei de 17,6 milioane lei, cele mai semnificative sume provenind din neplata impozitului pe profit, circa 7,5 milioane lei.

"Noul concept privind controlul financiar al statului in sectorul public trebuie sa contribuie la asigurarea unor sisteme sanatoase de gestiune si de administrare a patrimoniului public, precum si la cresterea eficacitatii si eficientei utilizarii resurselor si imbunatatirii calitatii managementului financiar", a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu.

Inspectorii fiscali au realizat, in primul semestru, 3.783 de controale din care 451 de controale financiare la regii autonome, 393 la companii si societati nationale si 687 la societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Alte 2.252 de controale au avut loc la diverse societati comerciale la care statul este actionar minoritar si la diferite institutii publice.

Directiile de control financiar din cadrul ANAF au atributii de a verifica legalitatea utilizarii ajutoarelor de stat, indiferent de forma lor: subventii, alocatii, facilitati, credite interne si externe cu garantia statului, precum si daca societatile isi achita taxele si redeventele miniere, petroliere si agricole.

Printre atributiile fiscului se numara si verificarea respectarii prevederilor legii privitoare la investitiile si achizitiile publice, administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al statului, inclusiv concesionarea bunurilor proprietate publica a statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri