Un constantean care se debranseaza de la sistemul centralizat de termoficare isi va recupera in circa trei ani si jumatate banii cheltuiti pe deconectarea de la retea, achizitionarea si instalarea unei centrale termice conventionale. De cealalta parte, locuitorii din Prahova, unul dintre judetele cu cea mai ieftina energie termica, ar avea nevoie de aproape 15 ani pentru a realiza acelasi lucru. Cum arata costurile de incalzire ale unui apartament si ale unei vile in functie de sistemul de incalzire folosit?

Cea mai ieftina solutie de incalzire este reprezentata in prezent de centralele termice in condensare, care utilizeaza nu doar energia eliberata la ardere, ci si caldura suplimentara obtinuta prin condensarea vaporilor de apa continuti de gazele arse, reducandu-se astfel consumul de energie. Potrivit estimarilor Ariston Thermo Romania, solicitate de wall-street.ro, costul anual de functionare al unei astfel de centrale folosita pentru incalzirea unui apartament de 60 mp (2 camere) ar ajunge la 1.641 lei/an. De cealalta parte, o centrala termica obisnuita folosita pentru incalzirea aceluiasi apartament ar avea un cost de functionare de 2.031 lei/an.

SIMULARE APARTAMENT 60 mp (2 camere)
Sistem Medie nationala ANRSC Constanta Iasi Timisoara Prahova
Gaz - Centrala termica conventionala 2.031 lei 2.031 lei 2.031 lei 2.031 lei 2.031 lei
Gaz - Centrala termica in condesare 1.641 lei 1.641 lei 1.641 lei 1.641 lei 1.641 lei
CET - Sistem centralizat

2.419 lei

3.826 lei 2.824 lei 2.685 lei 2.472 lei
Curent - Centrala termica electrica 5.894 lei 5.894 lei 5.894 lei 5.894 lei 5.894 lei

Estimarile de pret/consum mentionate in tabele si text pot varia in functie de specificul casei/apartamentului (pozitionarea imobilului, tipul de cladire, numar de pereti exteriori, nivelul de izolatie, etc).

Pentru romanii care sunt racordati la clasicul sistemul centralizat de termoficare costul variaza extrem de mult in functie de judet. Astfel, romani pot plati anual pentru incalzirea unui apartament de doua camere sume cuprinse intre 2.419 lei si 3.826 lei (Municipiul Constanta), luand in calcul costul gigacaloriei comunicat de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) in luna octombrie.

SIMULARE VILA 160 mp
Sistem Medie nationala ANRSC Constanta Iasi Timisoara Prahova
Gaz - Centrala termica conventionala 4.491 lei 4.491 lei 4.491 lei 4.491 lei 4.491 lei
Gaz - Centrala termica in condesare 3.548 lei 3.548 lei 3.548 lei 3.548 lei 3.548 lei
CET - Sistem centralizat 5.347 lei 8.457 lei 6.242 lei 5.936 lei 5.465 lei
Curent - Centrala termica electrica 13.030 lei 13.030 lei 13.030 lei 13.030 lei 13.030 lei

Cea mai scumpa varianta de incalzire este reprezentata de centralele electrice, al caror cost anual de functionare a fost estimat la 5.894 lei. Si in cazul incalzirii unei case de 160 mp clasamentul celor mai ieftine si celor mai scumpe variante de incalzire ramane neschimbat, insa per ansamblu costul este in crestere, evident, din cauza suprafetei mai mari. De notat totodata ca o comparatie de cost pentru o vila in sistem centralizat vs sistem independent nu este foarte relevanta deoarece casele noi sunt prevazute cu sistem individual.

Cat costa debransarea si instalarea unei centrale termice?

Costul total al debransarii, al centralei termice (conventionala), al instalatiei de gaz, al radiatoarelor (+tevi, fitinguri), al manoperei si al autorizatiei de functionare al centralei termice pentru un apartament de doua camere (60 mp) a fost estimat de oficialii Ariston Romania la 6.600 lei. Costul urca la circa 7.500 lei in cazul in care vreti sa achizitionati o centrala termica in condensare.

(A fost luat in calcul un cost mediu de 2.000 lei pentru o centrala conventionala si 3.200 lei pentru o centrala in condensare)

In ceea ce priveste comparatia pretului strict pentru centrala, daca pentru un apartament de 60 mp recomandam o centrala conventionala/in condensare de 24kw al carui pret mediu este 2000 lei/3500 lei, pentru o vila de 160mp recomandam pentru a acoperi necesarul de apa calda menajera o centala de 28-30kW ale caror preturi medii variaza intre 3000 lei (conventionala) si 4500 lei (in condensare) - Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo Romania.

Care sunt “pasii” debransarii?

Procedura de debransare este diferita de la oras la oras, in functie de flexibilitatea CET-urilor din regiune. Astfel, exista orase unde debransarea este o procedura simpla si clara, insa exista si orase, precum Bucuresti sau Iasi, unde debransarea este un proces extrem de anevoios ce se intinde chiar si pe catva luni, birocratia necesara fiind un aspect care sperie foarte multi dintre romanii care se gandesc sa renunte la serviciile sistemului centralizat de incalzire.

Pentru Bucuresti, pasii sunt urmatorii:

  • Obtinerea acordului Asociatiei de Proprietari precum si al vecinilor
  • Acordurile se depun impreuna cu cererea de debransare la RADET
  • RADET comunica actele necesare pentru dosarul de debransare
  • Intocmirea dosarului de debransare
  • Aprobarea RADET pentru debransare dupa analiza dosarului
  • Depunerea dosarului avizat de catre RADET si Asociatia de Proprietari la Sectia de Distributie a sectorului si intocmirea devizului de plata
  • Depunerea chitantei la sectia de termoficare si debransare efectiva in termen de 45 zile

Pretul centralei conteaza cel mai mult pentru romani atunci cand isi aleg centrala termica, 37% dintre respondentii la un sondaj realizat de Ariston Romania oferind acest raspuns. Urmeaza nivelul eficientei si randamentul centralei (23% dintre raspunsuri) si marca centralei (23%).

Ultimii 12 ani au adus debransari importante de la sistemul centralizat, in favoarea sistemelor individuale de incalzire. Astfel, daca in 2002 (conform datelor recensamantului), 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, in acest moment doar aproximativ 1,33 milioane de locuinte mai sunt bransate in intreaga tara. Astfel, parcul de centrale termice pe gaz instalate a crescut de la an la an, ajungand in acest moment, conform estimarilor interne Ariston, la peste 2 milioane de unitati in functiune, dintre care peste 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat.

Din totalul apartamentelor ramase bransate in prezent la sistemul centralizat, peste 40% se regasesc in Bucuresti, unde migrarea catre un sistem individual de incalzire a fost relativ scazuta din cauza dificultatii cu care se poate obtine debransarea.

Sursa foto principala: Shutterstock / Heat Loss

Sursa date / foto secundara: Ariston

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri