Romania are proiecte in valoare de aproximativ 15 miliarde de euro cu China, dar marea majoritate au ramas la nivelul de idee, fara mari progrese practice, din cauza costurilor imense si a faptului ca acestea necesita ajutoare de stat, scrie Adevarul.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit din nou, la Belgrad, cu primul-ministru chinez Li Keqiang, care a facut apel la intensificarea cooperarii bilaterale in domeniul energetic si al infrastructurii. Insa proiectele pentru care s-au semnat memorandumuri sau acorduri in urma cu un an abia s-au miscat, cu toate declaratiile optimiste si vizitele facute la Beijing de catre delegatiile ministeriale romanesti.

Problema este ca proiectele de care vorbesc cei doi oficiali abia s-au urnit la partea de organizare, iar de implementare nici nu poate fi vorba inca. Cel mai avansat este proiectul realizarii unui grup de 600 MW la Rovinari, investitie evaluata la circa un miliard de dolari. In luna noiembrie 2014, Complexul Energetic Oltenia a semnat impreuna cu reprezentantii companiei China Huadian Engineering un acord in baza caruia urmeaza sa se infiinteze o companie mixta, care sa fie producator independent de energie. Chinezii vor veni cu aportul principal, iar CE Oltenia doar cu o serie de active de la Rovinari si cu terenuri. Teoretic, lucrarile ar trebui sa demareze anul viitor.

Sursa foto: China, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri