Lituania a intrat in zona euro la 1 ianuarie, devenind al 19-lea membru al uniunii monetare cu speranta unei apropieri mai mari de vestul Europei, pe fondul tensiunilor cu Rusia si in pofida riscurilor de crestere a preturilor.

Interestant este faptul ca Romania si-a pastrat mult timp obiectivul de a adera la euro in 2015. Lituania va ramane una dintre nou-intratele tari in zona euro pentru o buna perioada de timp. Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are un obiectiv stabilit pentru adoptarea monedei euro, peste patru ani, in 2019.

Danemarca si Marea Britanie, tari cu vechime in Uniunea Europeana, au optat pentru a nu utilize moneda euro, in timp ce state membre mai noi, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria si Polonia, nu au un obiectiv précis pentru a intra in uniunea monetara.

Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.

Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.

Pentru putea adopta moneda euro, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de convergenta nominale, care sunt criteriile formale de aderare la zona euro. Pentru aderarea la moneda europeana sunt insa relevante si criteriile de convergenta reala, care furnizeaza o imagine mai exacta asupra capacitatii tarii de a face fata presiunilor de competitivitate din zona euro.

Ce impiedica Romania sa adopte euro

Tarile care isi propun sa adere la zona euro trebuie sa respecte cinci criterii nominale, asa cum sunt definite de Tratatul de la Maastricht. Romania nu indeplineste inca cerinta privind inflatia medie pe ultimele 12 luni, care trebuie sa fie cu maximum 1,5% mai mare decat media neponderata a inflatiilor medii din tarile cu cele mai mici inflatii din zona euro. Tarile cu cifre scazute extreme cauzate de o recesiune severa sau de taierile de salarii sunt excluse din inflatia-etalon.

Aderarea marcheaza simbolic etapa finala a integrarii in Uniunea Europeana

Finalizand adoptarea monedei unice europene de catre tarile baltice, dupa Estonia in 2011 si Letonia in 2014, Lituania se vede un simbol al integrarii economice si politice cu Occidentul, a declarat presedinta tarii, Dalia Grybauskaite.

"Aderarea marcheaza simbolic etapa finala a integrarii in Uniunea Europeana si reprezinta securitatea noastra, nu doar economica ci si politica", potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Evenimentul conincide cu afirmarea rolului mai important jucat de membrii mai recenti ai UE, cu ex-premierul polonez Donald Tusk ales recent presedinte al Consiliului European, in timp ce Letonia preia la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii. Tarile baltice, care au pus capat ocupatiei sovietice in anii ’90, dupa o jumatate de secol, au aderat la UE si NATO in 2004. Potrivit unui sondaj publicat in noiembrie de banca centrala, 53% dintre cei 3 milioane de lituanieni sustin adoptarea euro si 39% sunt impotriva.

Ministrul lituanian de Finante Rimantas Sadzius a estimat recent ca securitatea se afla printre motivele de sustinere de catre populatie a adoptarii euro. Intrarea in zona euro a Lituaniei va influenta sistemul de votare in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE). Totodata, Lituania s-a angajat sa contribuie cu cateva sute de milioane de euro la fondul european de salvare, pentru sustinerea tarilor indatorate din sudul Europei.

1. Este Romania pregatita sa intre in zona euro?

2. Va doriti sa aderam la zona euro?


Sursa foto: Foto: euro, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri