Premierul Victor Ponta a felicitat ANAF pentru incasarile obtinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat anul trecut la 6,5 miliarde lei, in conditiile in care totalul veniturilor bugetare a depasit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013, avans doar marginal peste cresterea PIB, relateaza Mediafax.

"As vrea sa continuam ceea ce s-a facut foarte bine in 2014, adica venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor si impozitelor de 9 miliarde lei, in total 12 miliare de de lei am incasat in plus 2014 fata de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (...) Din cele doua taxe suplimentare, si anume taxa pe constructii speciale si acciza, au fost in jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, in jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori", a spus joi premierul intr-o conferinta comuna cu ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Oficialii din Ministerul Finantelor prezenti la conferinta nu au reusit sa explice cum s-a ajuns la concluzia ca 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, in conditiile in care toate veniturile suplimentare indica o crestere nominala de circa 6%, cu foarte putin peste cresterea nominala a PIB de anul trecut, care sta la baza constructiei bugetare.

Potrivit celor mai recente estimari publicate de Comisia Nationala de Prognoza, Produsul Intern Brut a inregistrat anul trecut o crestere nominala de 5,2% in 2014. In conditiile in care se elimina veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, cresterea totala a veniturilor in 2014 este sub 5%, chiar mai mica decat cresterea nominala a PIB, ceea ce nu sustine ipoteza majorarii incasarilor din combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fara noile taxe si impozite au urcat sub cresterea naturala data de avansul Produsului Iintern Brut.
Premierul a insistat ca principalul obiectiv al Finantelor trebuie sa fie combaterea evaziunii fiscale atat pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cat si pentru a reduce concurenta neloiala a firmelor care nu-si achita obligatiile catre stat.

"Din acest puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finantelor, ANAF si Directiei Antifrauda este aceea de a continua sa trateze evaziunea fiscala ca un pericol pentru siguranta nationala. Si combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului", a spus Ponta. El a comparat combaterea evaziunii fiscale cu lupta impotriva coruptiei, tot obiectiv de siguranta nationala, unde DNA, Parchetul si instantele, "isi fac foarte bine treaba". "ANAF, DGA, au inprimul rand toata sustinerea si politica si bugetara in anul 2015, au deja mecanisme de colaborare cu Parchetul, cu Serviciul Roman de Informatii, cu Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor, deci tot sistemul deja, in 2014, 2013-2014 a inceput sa se rodeze, rezultatele s-au vazut, 1 miliarde de euro in plus obtinut intr-un singur an, iar anul acesta, cu siguranta, se poate mult, mult mai mult", a punctat Ponta.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a completat ca, dupa discutiile cu seful ANAF, Gelu Sefan Diaconu, se asteapta ca in 2015 incasarile bugetare sa depaseasca cu circa 8 miliarde de lei programul de incasari pentru acest an.

Totodata, Valcov a anuntat ca, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a inchis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub tinta de 2% convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in luna decembrie.

Ponta: Pana in 2012, ANAF a fost condus de un grup infractional

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a functionat, pana in 2012, ca "un grup infractional", a afirmat, joi, premierul Victor Ponta, aratand ca aceasta institutie, a colaborat eficient cu Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General doar in 2013 si 2014, dupa restructurare.

Seful Executivului a facut aceasta afirmatie in contextul in care a prezentat, la Ministerul Finantelor, rezultatele obtinute de ANAF anul trecut in combaterea evaziunii fiscale. Ponta a aratat ca Guvernul trebuie sa priveasca evaziunea fiscala ca pe un pericol de siguranta nationala si a apreciat ca, in urma restructurarii ANAF, exista o colaborare foarte buna intre aceasta institutie, Directia Generala Antifrauda, Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General, iar sistemul a functionat bine in 2013-2014.

Intrebat de jurnalisti daca sistemul nu a functionat inaintea anilor la care a facut referire si daca s-a intamplat ceva care a dus la imbunatatirea functionarii sistemului in perioada 2013-2014, Ponta a raspuns ca da.

"Bineinteles. Pana in 2012, ANAF a fost condus de un grup infractional, asa spune Parchetul", a afirmat premierul. Solicitat de jurnalisti sa explice daca ANAF nu colabora anterior cu SRI, asa cum a sugerat in declaratia sa, Ponta nu a dorit sa detalieze. "Deja ma puneti sa fac o declaratie un pic mai politica si nu cred ca e cazul", a mai spus Ponta.

ANAF a fost condusa in perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 de catre Sorin Blejnar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri