Statele Unite ale Americii au redevenit motorul economiei mondiale, dupa 15 ani in care acest rol a fost detinut de China si alte piete emergente, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Cea mai mare economie a lumii va inregistra in acest an o crestere de cel putin 3,2%, cea mai buna performanta dupa 2005, sustinuta de scaderea somajului, care a dus la cheltuieli de consum mai mari, potrivit analistilor bancilor JPMorgan Chase, Deutsche Bank si BNP Paribas.

Potrivit datelor FMI, va fi pentru prima oara dupa 1999 cand avansul economic al Statelor Unite nu va fi sub cel al economiei mondiale. "SUA sunt din nou motorul economiei mondiale. Economia are o performanta stelara, este in cea mai buna forma dupa anii '90", a declarat Allen Sinai, director general la Decision Economics in New York.

Ca cel mai recent semn al redresarii SUA, Departamentul Muncii a anuntat ca angajatorii au creat 252.000 de locuri de munca in decembrie, iar rata somajului a coborat la 5,6%, cel mai redus nivel dupa iunie 2008. Circa 3 milioane de americani au gasit locuri de munca in 2014, cei mai multi din aproape 15 ani, semn ca angajatorii sunt optimisti ca in SUA cererea va continua, chiar daca pietele externe au probleme.

Unul dintre motivele pentru care decalajul economic dintre SUA si restul lumii este in crestere este succesul cu care americanii au redus indatorarea excesiva.

Rata creditelor de consum neperformante din Statele Unite a atins un minim record de 1,51% in trimestrul al treilea, potrivit datelor Asociatiei Bancherilor Americani, sub media ultimilor 15 ani, de 2,3%. Aceste credite includ imprumuturile prin carduri de credit, pentru achizitia de automobile si imbunatatirea locuintelor.

Un alt factor pozitiv este scaderea cu peste 40% a pretului petrolului in 2014, care a permis ieftinirea carburantilor.

Sursa foto: SUA, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri