Daca urmele copitelor depasesc 50 de mm, fermierii si crescatorii de animale trebuie sa mute turmele de pe terenul pe care se afla pe alte terenuri, potrivit proiectului codului de bune practici in fermele agricole, intocmit de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA)
Surse din cadrul MMGA citate de NewsIn sustin ca fermierii trebuie sa ia aceste norme ca pe niste indrumari si nu ca pe niste reguli stricte: " Nu e vorba de constrangeri, ci, mai degraba, de convingeri". insa, sursele citate precizeaza ca accesarea fondurilor europene nu se va putea face daca nu sunt respectate aceste sfaturi si ca noul cod de bune practici in ferma se refera in special la cei care detin suprafete mari si care spera la finantare europeana.

"Fermierii trebuie sa evite suprapasunatul si traficul excesiv al efectivelor de animale pe terenurile umede sau grele, in perioada de iarna, pentru a evita degradarea solului si poluarea apelor de suprafata", se mai arata in proiect. De asemenea, in zonele deluroase si de munte, pasunile supuse degradarii prin compactare si eroziune vor fi imprejmuite si utilizate prin rotatie pentru a permite regenerarea optima a vegetatiei ierboase care protejeaza stratul subtire de sol.

Zonele de hranire trebuie asezate pe terenuri mai inalte, situate cat mai departe de cursurile de ape si canale. Locatiile de hranire si adapare suplimentare vor fi mutate si alimentate cu regularitate folosind numai utilaje usoare de transport, echipate cu roti cu pneuri de mare balonaj. Fermierii si crescatorii de animale trebuie sa schimbe locul hranitoarelor si adapatoarelor cat mai des, pentru a evita calcarea si distrugerea vegetatiei de pe sol.

Dupa integrare, fermierii trebuie sa evite folosirea masinilor agricole agresive (freze, grape, cultivatoare) pentru afanarea si maruntirea solului, care pot ucide organismele din sol si sa-si instaleze alarme pe cositori, din 2007. De asemenea, fermierii trebuie sa evite sa efectueze araturile timpurii (iarna - vara) pe solul prea umed si sa lase, prin rotatie, suprafete necosite pe pajisti si fanete. Noile reguli vor obliga fermierii sau orice posesor de animale sa stropeasca animalele moarte cu un dezinfectant inainte de a le ingropa, iar groapa trebuie sa aiba cel putin un metru, pentru a preveni dezgroparea lor de catre animale.

Potrivit proiectului codului de bune practici in ferme, locul de ingropare va fi situat la cel putin 500 de metri de vatra localitatii si la cel putin 250 de metri de fantani, foraje sau izvoare din care se extrage apa potabila pentru oameni si animale.Carcasele provenite de la animale bolnave trebuie ingropate intregi (cu piele sau blana si cu toate organele interne).

Fundul gropii trebuie sa fie uscat, respectiv sa nu fie acoperit cu un strat de apa. Unitatile de prelucrare a produselor vegetale (fabrici de zahar, de ulei, de sucuri de fructe etc) si animale ( abatoare, fabrici de mezeluri, de prelucrare a laptelui), nu vor scapa nici ei de rigorile UE si vor fi obligate sa de doteze cu statii de tratare a apelor uzate, din 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri