Presedintele Frantei François Hollande a declarat ca Banca Centrala Europeana va anunta un program pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro, confirmand astfel asteptarile investitorilor privind adoptarea de noi masuri de stimulare economica in regiune.

"BCE va decide joi sa cumpere obligatiuni guvernamentale, masura care va furniza lichiditati semnificative pentru economiile europene si care va crea o miscare favorabila cresterii economice", a spus Hollande, citat de MarketWatch, preluat de Mediafax.

Declaratiile presedintelui Frantei sunt surprinzatoare, deoarece par sa prezica actiunile BCE, institutie care isi apara cu tarie independenta fata de guverne.

Cu toate acestea, remarcile lui Hollande reflecta estimarile avansate in ultimele luni de economisti, care se asteapta ca BCE sa inceapa un program de relaxare cantitativa dupa sedinta de joi, in contextul in care masurile luate anul trecut pentru stimularea cresterii economice din zona euro nu au fost suficiente pentru ca rata inflatiei sa iasa din panta descendenta in care a intrat in urma cu aproape doi ani.

Inflatia anuala din zona euro s-a situat la -0,2% in luna decembrie, iar cea din UE, la -0,1%.

Potrivit economistilor chestionati de Bloomberg, presedintele BCE Mario Draghi va anunta joi un program de achizitii de obligatiuni in valoare de aproximativ 550 de miliarde de euro, program menit sa convinga investitorii ca institutia dispune de instrumente suficient de puternice pentru a revigora economia din zona euro.

In ceea ce priveste impactul posibilelor masurilor de relaxare cantitativa asupra economiilor din afara zonei euro, in particular din centrul si estul Europei, analistii de la Capital Economics nu se asteapta la miscari semnificative pe aceste piete in urma sedintei de joi.

"In afara situatiei in care BCE va crea soc si uimire prin anuntarea unor achizitii mai mari decat cele estimate in prezent, nu ne asteptam la reactii semnificative pe pietele financiare din centrul si estul Europei", se arata intr-o nota a Capital Economics.

Cu toate acestea, deciziile BCE vor fi probabil de natura sa justifice continuarea relaxarii politicii monetare in regiune, potrivit analistilor britanici, care estimeaza noi taieri ale dobanzilor cheie in Romania si Polonia.

Un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale al BCE ar putea duce si la incetinirea procesului de dezintermediere bancara in tarile din Europa Centrala si de Est, pe fondul cresterii lichiditatii din zona euro, potrivit Capital Economics.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri