Renegocierea datoriilor Greciei, dorita de partidul Syriza de extrema stanga care conduce in sondaje inainte de scrutinul de duminica, ar avea consecinte asupra credibilitatii statului elen, a avertizat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde, relateaza AFP.

"In termeni generali, eforturile colective sunt binevenite, dar in acelasi timp o datorie este o datorie, este un coRenegocierea datoriilor Greciei, dorita de partidul Syriza de extrema stanga care conduce in sondaje inainte de scrutinul de duminica, ar avea consecinte asupra credibilitatii statului elen, a avertizat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde, relateaza AFP.

"In termeni generali, eforturile colective sunt binevenite, dar in acelasi timp o datorie este o datorie, este un contract", a explicat Lagarde intr-un interviu acordat publicatiei Irish Times, inainte de o vizita la Dublin. Presedintele Syriza, Alexis Tsipras, a cerut in repetate randuri renegocierea cu principalii creditori ai tarii a conditiilor programului de ajutor de 240 miliarde de euro si restructurarea datoriei publice a Greciei, echivalenta in prezent cu circa 175% din PIB.

Tsipras s-a referit de mai multe ori la o conferinta de la Londra, din 1953, la care au fost reduse la jumatate datoriile Germaniei, a carei economie a fost ruinata in Al Doilea Razboi Mondial. Solicitat sa comenteze declaratiile sefei FMI, un deputat al Syryza, Giannis Dragasakis, a apreciat faptul ca Fondul recunoaste ca eforturile colective sunt binevenite.

Dragasakis, economist care a coordonat elaborarea programului economic al partidului, a subliniat ca propunerea Syriza nu se refera doar la datoria publica a Greciei, ci la o problem a mai multor alte tari europene. "Datoria Greciei nu este viabila pentru ca economia a suferit un dezastru, iar posibilitatile de redresare sunt limitate. Daca vrem sa respectam obiectivul Tratatului de la Maastricht, care prevede un nivel al datoriilor publice in Europa de pana la 60% din PIB, nu vedem alta solutie decat o conferinta la care sa fie analizata problema la nivel global si pe termen lung", a explicat el.

Lagarde a tinut insa sa sublinieze in interviu ca default-ul, restructurarea, modificarea termenilor datoriilor au consecinte asupra credibilitatii semnaturii tarii care renegociaza. Potrivit Irish Times, ministrul irlandez de Finante Michael Noonan s-a declarat in principiu favorabil organizarii unei conferinte pe tema datoriilor tarilor europene.

Vizita lui Lagarde la Dublin, unde urmeaza sa se intalneasca cu Noonan, are loc intr-o perioada in care Irlanda, o alta tara europeneana care a beneficiat de un program international de sprijin, vrea sa iasa din austeritate bugetara, pentru revenirea la crestere economica. "Sper ca toate eforturile si sacrificiile care au fost facute in ultimii cinci ani nu au fost in zadar si nu vor fi irosite prin masuri excesive de relansare in Irlanda", a spus Lagarde, exprimand in acelasi timp increderea in intelepciunea poporului irlandez.

Presedintele Syriza, Alexis Tsipras, a cerut in repetate randuri renegocierea cu principalii creditori ai tarii a conditiilor programului de ajutor de 240 miliarde de euro si restructurarea datoriei publice a Greciei, echivalenta in prezent cu circa 175% din PIB.
Tsipras s-a referit de mai multe ori la o conferinta de la Londra, din 1953, la care au fost reduse la jumatate datoriile Germaniei, a carei economie a fost ruinata in Al Doilea Razboi Mondial.

Solicitat sa comenteze declaratiile sefei FMI, un deputat al Syryza, Giannis Dragasakis, a apreciat faptul ca Fondul recunoaste ca eforturile colective sunt binevenite. Dragasakis, economist care a coordonat elaborarea programului economic al partidului, a subliniat ca propunerea Syriza nu se refera doar la datoria publica a Greciei, ci la o problem a mai multor alte tari europene.

"Datoria Greciei nu este viabila pentru ca economia a suferit un dezastru, iar posibilitatile de redresare sunt limitate. Daca vrem sa respectam obiectivul Tratatului de la Maastricht, care prevede un nivel al datoriilor publice in Europa de pana la 60% din PIB, nu vedem alta solutie decat o conferinta la care sa fie analizata problema la nivel global si pe termen lung", a explicat el.

Lagarde a tinut insa sa sublinieze in interviu ca default-ul, restructurarea, modificarea termenilor datoriilor au consecinte asupra credibilitatii semnaturii tarii care renegociaza.

Potrivit Irish Times, ministrul irlandez de Finante Michael Noonan s-a declarat in principiu favorabil organizarii unei conferinte pe tema datoriilor tarilor europene.
Vizita lui Lagarde la Dublin, unde urmeaza sa se intalneasca cu Noonan, are loc intr-o perioada in care Irlanda, o alta tara europeneana care a beneficiat de un program international de sprijin, vrea sa iasa din austeritate bugetara, pentru revenirea la crestere economica. "Sper ca toate eforturile si sacrificiile care au fost facute in ultimii cinci ani nu au fost in zadar si nu vor fi irosite prin masuri excesive de relansare in Irlanda", a spus Lagarde, exprimand in acelasi timp increderea in intelepciunea poporului irlandez.

Sursa foto: ID1974 / Shutterstock.com

Sursa foto: Christine Lagarde/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri