Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica mondiala la 3,5%, de la 3,8%, cat prevedea cea mai recenta estimare din luna octombrie, pe fondul inrautatirii proiectiilor pentru majoritatea economiilor, cu exceptia celei americane, relateaza Bloomberg.

Aceasta reprezinta cea mai drastica scadere a prognozei privind cresterea economica globala din ultimii trei ani. In ianuarie 2012, Fondul a redus proiectia pentru avansul economiei globale de la 4% la 3,3%. De asemenea, FMI a inrautatit prognoza de crestere a economiei mondiale si pentru anul viitor, anticipand o urcare cu 3,7%, comparativ cu 4%, cat a prognozat in luna octombrie, potrivit Mediafax.

"Pe de o parte, economiile majore beneficiaza de pe urma declinului pretului petrolului. De cealalta parte, in mai multe parti ale lumii, perspectivele economice slabe pe termen lung afecteaza cererea", a declarat Olivier Blanchard, economistul sef al FMI. Cea mai mare economie europeana, cea a Germaniei, va avansa cu 1,5% in acest an, fata de cresterea de 1,7% estimata in octombrie, in timp ce produsul intern brut al Frantei va urca cu 0,9% fata de 1% anterior.

Pentru Italia, FMI a redus prognoza de la 0,9% in octombrie la 0,4%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 1,7% la 2%. Fondul apreciaza ca, in Europa, investitiile slabe vor cantari mai greu asupra economiei decat beneficiile datorate preturilor scazute ale petrolului si adoptarii de noi masuri de stimulare a Economiei de catre Banca Centrala Europeana. FMI a redus prognoza de crestere a economiei din zona euro la 1,2% de la 1,3% in octombrie.

Economiile emergente din Europa, unde este inclusa si Romania, vor inregistra o crestere de 2,9% in acest an si de 3,1% anul viitor. Prin comparatie, in luna octombrie FMI prognoza o urcare de 2,8% pentru 2015 si 2,9% in 2016. China, a doua economie la nivel mondial, va avansa cu 6,8% in 2015, in scadere cu 0,3% fata de estimarea anterioara.

In schimb, SUA va inregistra o crestere economica de 3,6% in acest an, in urcare fata de proiectia din octombrie, de 3,1%. Fondul apreciaza ca pretul scazut al petrolului si politica monetara inca relaxata vor avea un impact pozitiv asupra economiei, in pofida majorarii treptate a dobanzii cheie si a reducerii exporturilor din cauza aprecierii dolarului.

FMI a reiterat estimarea privind cresterea productiei de petrol la nivel global in acest an cu pana la 0,7%, apreciind ca urcarea preturilor petrolului si a productiei reprezinta un "nou tip de risc" mondial. In luna octombrie a anului trecut, FMI a estimat ca economia Romaniei va creste cu 2,5% in acest an, in timp Comisia Europeana anticipeaza un avans economic de 2,4% pentru 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri