Dupa lansarea, intr-un final, a mult asteptatelor masuri monetare de relaxare cantitativa, Banca Centrala Europeana se confrunta acum cu o noua problema, in contextul in care Grecia analizeaza posibilitatea renegocierii datoriilor catre creditori, inclusiv catre BCE, relateaza CNBC.

Sondajele de opinie de dinaintea alegerilor legislative de duminica indica drept favorita pentru castigarea scrutinului formatiunea de extrema stanga Syriza, condusa de Alexis Tsipras, acesta din urma urmand sa fie desemnat premier, in locul lui Antonis Samaras. Potrivit consilierilor lui Alexis Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Alexis Tsipras le va intreprinde in calitate de prim ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro.

Posibila mutare, fara precedent, starneste deja reactii din partea politicienilor si bancherilor. In ceea ce priveste BCE, statul elen datoreaza institutiei 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumparat, in 2010 si 2011, obligatiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor si a ajuta tara sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.

"Exista linii care pur si simplu nu pot fi trecute, in special pentru BCE", a spus Doug Rediker, analist la International Capital Strategies. Insa partidul Syriza ramane ferm pe pozitii: "mandatul partidului este de a renegocia acordul", a declarat Yanis Varoufakis, fost profesor de economie la Universitatea din Texas, care se auto caracterizeaza drept "maxist liberal" si care ar putea prelua portofoliul Finantelor.

"Grecia a intrat in faliment in 2010 iar Europa, in infinita sa intelepciune, a incercat sa rezolve problema insolventei asezand cel mai mare imprumut din istorie pe umerii slabiti ai statului grec falimentar", a spus Varoufakis, mentionand ca Grecia nu are cum sa isi plateasca toate datoriile. Echipa de economisti a Syriza doreste sa obtina de la BCE o reducere drastica a datoriilor Greciei, propunand, printre altele, un schimb de obligatiuni.

Deocamdata planurile Syriza sunt doar teoretice

"BCE poate face multe lucruri. Una dintre solutii ar fi schimbul de obligatiuni", a declarat pentru CNBC, John Milios, membru in partidul de extrema stanga. Potrivit lui John Milios, in schimbul obligatiunilor elene detinute de BCE, institutia bancara ar putea primi de la autoritatile din Atena o noua serie de obligatiuni, de data aceasta cu un cupon de 0%. Cu alte cuvinte, obligatiunile ar oferi BCE dobanda 0 pe toata durata detinerii, care, in acest caz, ar fi indefinita. Astfel de titluri sunt numite, ironic, drept "hartie pentru tapet" in cercurile bancare.

John Milios insista ca BCE si-ar primi pana la urma banii pe obligatiuni, dar peste 58 de ani, dupa ce economia Greciei se va fi redresat suficient iar nivelul datoriei va fi redus la 20% din PIB, de la 174% din PIB in prezent. Deocamdata planurile Syriza sunt doar teoretice, iar reprezentantii BCE au refuzat sa faca comentarii pe tema situatiei din Grecia pana dupa alegerile de duminica.

Mai multi oficiali UE, printre care ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble si omologul sau olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat in ultimele zile Grecia in privinta riscurilor la care statul se expune in cazul in care deviaza de la programul economic si fiscal agreat cu Troica creditorilor. Mai mult, un eventual esec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista tarilor eligibile pentru accesarea de finantari de la Banca Centrala Europeana prin noul program de achizitii de active din zona euro, program a carui valoare totala este de aproape 1.100 miliarde de euro si care include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Grecia nu va putea sa participe la programul BCE cel putin pana in iulie, din cauza limitelor impuse achizitiilor institutiei de obligatiuni de la un emitent, a spus joi presedintele institutiei, Mario Draghi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri