Noile bancnote vor pastra culoarea predominanta si portretul celor pe care le inlocuiesc * Eminescu va fi pe bancnota de 500 de lei noi * Pentru popularizarea noilor bancnote si monede, vor fi distribuite in intreaga tara pliante si afise de prezentare, prin intermediul unitatilor MAI
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va prezenta, in data de 20 aprilie, noile insemne monetare care vor inlocui, incepand cu data de 1 iulie 2005, actualele bancnote si monede aflate in circulatie. Pentru popularizarea noilor bancnote si monede, incepand cu aceeasi data, vor fi distribuite in intreaga tara pliante si afise de prezentare, prin intermediul unitatilor Ministerului Administratiei si Internelor. Reamintim ca noile bancnote vor pasta culoarea predominanta si portretul celor pe care le inlocuiesc. Spre exemplu, bancnota de un leu nou va fi asemanatoare din punct de vedere grafic cu cea actuala de 10.000 de lei. Singura noutate va fi bancnota de 500 de lei noi, cu portretul lui Eminescu, cu valoarea a cinci milioane de lei vechi.

Leul nou a "aparut" deja pe etichetele din magazine, comerciantii si prestatorii de servicii fiind obligati, incepand cu data de 1 martie 2005, sa afiseze preturile atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Afisajul in ambele monede va fi obligatoriu timp de un an si patru luni (pana la data de 30 iunie 2006), aceasta masura avand drept scop descurajarea rotunjirii nejustificate a preturilor. De altfel, Banca Nationala a efectuat o serie de controale la comercianti dupa data de 1 martie si a anuntat ca nu s-au constatat cresteri de preturi ci, in unele cazuri, acestea au fost chiar rotunjite in jos.

Banii noi vor aparea pe piata in forma fizica incepand cu data de 1 iulie 2005 si ii vor inlocui treptat, pe o perioada de un an si jumatate (pana la 31 decembrie 2006) pe cei vechi. In aceasta perioada, atat comerciantii cat si populatia vor fi obligati sa accepte la plata, respectiv ca rest la cumparaturi, atat leii vechi, cat si pe cei noi. Dupa data de 1 ianuarie 2007, banii vechi vor putea fi preschimbati la sucursalele BNR si la unitatile institutiilor de credit autorizate special de catre BNR in acest sens. Actiunea de preschimbare va dura maximum 3 ani, potrivit Legii denominarii, insa Banca Nationala a anuntat ca va propune modificarea Legii astfel incat banii vechi sa poata fi preschimbati pe termen nelimitat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri