Liberalizarea pietei gazelor a mers bine avand in vedere ca pana acum nu a fost niciun scandal legat de efectul masurii asupra consumatorilor non-casnici, a precizat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Ca si anul precedent, ne intereseaza liberalizarea in domeniul energIei, sa colaboram cu autoritatile si ministerele implicate. (...) In ceea ce priveste liberalizarea pietei gazelor, pare ca a mers bine, avand in vedere lipsa scandalurilor. Toata lumea se astepta la un cataclism in ceea ce priveste efectul liberalizarii asupra consumatorilor non-casnici, in ceea ce priveste cresterea tarifelor, dar nu s-a intamplat acest lucru", a spus Chiritoiu, conform Mediafax.

Liberalizarea pietei de gaze presupune cresteri constante ale pretului din productia interna. Calendarul de liberalizare, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. Pentru consumatorii non-casnici de gaze, dereglementarea pietei de gaze s-a produs la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv ianuarie 2015.

Piata gazelor destinate clientilor casnici si producatorilor de energie termica va ramane reglementata pana in 2021 pentru a asigura suportabilitatea platii facturilor. Chiritoiu a adaugat ca in luna februarie Consiliul Concurentei va lansa propria analiza a pietei energiei electrice, in care va face recomandari institutiilor implicate.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat. Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Productia interna este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenta este importata din Rusia, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri