Bancile nu doresc conversia in lei a creditelor in franci elvetieni ca urmare a unei masuri administrative, ea nefiind necesara in cazul tuturor debitorilor, iar costurile afecteaza deponentii, insa bancile au solutii individuale,a declarat presedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.

"In primul rand nu e nevoie (de conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clientii, sau mai mare - n.r.) si, daca luam abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toti cei care au credite in franci si asta-i include si pe cei care nu au probleme. De ce trebuie sa cream un cost pentru sistemul bancar, care ar putea sa fie intre 700 si 900 milioane de euro pentru ca intr-o saptamana a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce intr-o marire de rata intre 10% si 15%? E o problema de cash-flow, de serviciul datoriei acum si nu vad de ce trebuie sa luam o masura care afecteaza un credit pentru inca 20 de ani", a afirmat van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank, dupa ce a participat la sedinta Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, care s-a amanat din lipsa de cvorum, noteaza Mediafax.

El a aratat ca nu crede in masuri administrative si ca situatia din Romania este total diferita fata de alte tari care au adoptat rapid masuri, "unde nu s-a realizat conversia la alt curs decat cursul zilei, iar problema era una sistemica". Presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania apreciaza ca bancile nu ar trebui sa puna in pericol banii deponentilor prin conversia creditelor in CHF la cursul istoric, cu sau fara procente in plus.

Solutiile bancilor pentru clientii cu probleme la rate

"Problema este ca nicio banca nu ar trebui sa fie lasata sa-si asume un risc care este asa mare ca pune in pericol banii deponentilor. Vorbim extrem de mult despre un grup relativ mic care au probleme la creditele in franci elvetieni, dar nu vorbim despre toti cei care platesc, cu dificultati sau nu, despre cei care produc, nu vorbim despre cei care au depozite si acum au dobanzi din ce in ce mai mici", spune van Groningen. El a precizat totusi ca, pentru clientii care au intr-adevar dificultati la plata ratelor, banca gaseste solutii, fie ca este vorba de restructurare, fie de conversie cu anumite reduceri.

"Pentru cei care au probleme cu adevarat gasim solutii, aceasta este o activitate uzuala pe care o face fiecare banca, nu vrem sa ajungem la executare. Este ultimul instrument pe care il ai la dispozitie si intotdeaua vrei sa gasesti o solutie in care ajuti un client sa plateasca macar ce isi permite pentru o anumita perioada si, daca e absolut clar ca nu are de unde sa plateasca, asta intelegem si noi si de-aia facem analiza pentru fiecare om in parte", a afirmat presedintele Raiffeisen Bank.

Banca are in portofoliu circa 8.800 de credite in franci elvetieni, cu o valoare totala de sub 400 milioane echivalent euro. Pana in prezent, a realizat conversia a 520 de credite in franci elvetieni, in cadrul unor restructurari, in finantari in lei, insa au existat si solicitari din partea clientilor de conversie in euro. Intrebat daca Raiffeisen aplica un discount la soldul rezultat in urma conversiei creditului in lei, van Groningen a spus ca depinde de la client la client.

Personalizarea solutiilor date de banci

"Nu poti sa vii cu o solutie care se aplica si la cineva care traieste cu salariul minim pe economie si la cineva care are un credit de un milion de franci elvetieni. Prima intrebare este daca se poate pastra aceeasi suma lunara. Punctul meu de plecare este nu daca este vorba de cineva care are probleme fiindca are franci elvetieni, ci orcine care are probleme cu serviciul datoriei sa se duca la banca, negociaza cu banca si sa se gaseasca o solutie", a adaugat van Groningen. Printre posibilitatile de restructurare, presedintele Raiffeisen a enumerat reducerea dobanzii pentru o anumita perioada sau prelungirea termenului creditului pentru micsorarea ratei lunare.

"Daca sunt oameni care nu pot plati ratele, sunt mai multe posibilitati de restructurare: poti sa reduci pentru o anumita perioada dobanda, poti sa prelungesti termenul creditului ca sa micsorezi rata lunara. Sunt cazuri in care costul per total ramane la fel, alte cazuri in care scade, asta depinde daca banca este dispusa sa faca un discount sau nu", puncteaza van Groningen. In ceea ce priveste masura propusa de Ministerul Finantelor, de restructurare a creditelor cu acordarea unor facilitati fiscale, denumita in vara anului trecut "Electorata", presedintele patronatelor bancare spune apreciaza ca aceasta ar putea reprezenta o parte a solutiei pentru persoanele cu venituri mici.

Finantele au propus modificarea ordonantei de urgenta privind restructurarea creditelor lansata in iunie 2014, prin marirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, schema in care s-ar incadra 1,05 milioane de persoane, cu 200.000 mai multe decat in varianta precedenta. Totodata, va creste deducerea speciala pentru credit de la 900 la 1.500 lei lunar, echivalent cu maxim 240 lei reducere lunara a impozitului pe venit. Acordarea deducerii speciale (a creditului fiscal) se va aplica din luna imediat urmatoare rescadentarii creditului, comparativ cu o decalare de doi ani in varianta anterioara. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, apreciaza ca prevederile schemei ar putea fi aplicate, cel mai repede, incepand cu 1 martie.

Clientii cu credite in franci elvetieni au solicitat conversia imprumuturilor in lei la cursul de la momentul acordarii creditelor plus un maxim de 20%. In acest sens, au depus martea trecuta, prin reprezentantii lor, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia "grava" in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari). Duminica, debitorii in CHF au protestat in fata Parlamentului pentru adoptarea acestei cerinte, facand apel la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se implice in rezolvarea problemelor, care s-au acutizat odata cu aprecierea francului elvetian, de peste 20% in ultimele doua saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri