Coface, companie franceza de rating si asigurari de credit, estimeaza ca avansul anual al PIB real in 2015 va fi 2,7%, existand posibilitatea de a varia intre 2,5% - 3% in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung.

In scenariul de baza pentru anul 2014, Coface estimeaza ca avansul anual al PIB-ului va fi de maximum 2,5%, valoarea finala depinzand de nivelul consumului din luna decembrie (inclusiv cel guvernamental). Conform datelor publicate de INS, Produsul Intern Brut real pentru trimestrul III al anului 2014 a inregistrat un avans de 3,3% (fata de anul precedent, serie bruta) si de 1,8% (fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier). Cu exceptia evolutiei din trimestrul al-II-lea, dinamica trimestriala a plasat Romania in topul tarilor din zona EURO cu privire la avansul PIB-ului real.

Pentru anul 2015, se asteapta ca activitatea economica sa ramana pe o tendinta crescatoare, inregistrand o crestere marginala superioara, comparativ cu 2014. Aceasta tendinta va fi sustinuta de: consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat, cat si institutional, un aport zero la cresterea economica din partea agriculturii, aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe.

Astfel, in scenariul de baza (cu aportul agriculturii), avansul PIB-ului real pentru anul 2015 este estimat la 2,7%, existand posibilitatea de a varia intre 2,5% - 3% in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung.

Politica monetara - pe drumul cel bun?

Deficitul de cont curent inregistrat in anul 2014 nu va depasi 1% din PIB, iar pentru anul curent acesta poate urca pana la -1,5% din PIB, pe fondul unui avans mai rapid al importurilor. Finantarea deficitului de cont curent este momentan acoperita prin nivelul investitiilor straine directe, precum si perspectivelor de crestere a absorbtiei fondurilor europene, 2015 fiind ultimul an in care se primesc sumele alocate pentru programul 2007 - 2013.

Anul 2015 va debuta cu o inflatie anuala sub 1%, urmand sa inregistreze un trend crescator catre tinta BNR de 2,5% in a doua jumatate a anului. Astfel, in scenariul de baza, inflatia medie anualizata pentru 2015 nu va depasi 2%, insa surprize pot aparea din partea ofertei (“supply side inflation”) sau a rezultatului productiei agricole, ambele avand un grad ridicat de incertitudine.

Politica monetara din ultimul an (reducerea dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii pentru depozite) ar trebui sa aiba un efect favorabil asupra perspectivelor de relansare a finantarii si sustinerii cresterii economice. Acest lucru se observa deja, cel putin din perspectiva orientarii creditelor noi catre moneda locala, ponderea acestora fiind in crestere in portofoliul bancilor. Cu toate acestea, apetitul mediului privat pentru creditare este in continuare foarte redus, atat pe zona de corporate, cat si in ceea ce priveste gospodariile populatiei.

Sursa foto: Shutterstock / Trend 2015

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri