Salariul minim brut va fi majorat anul viitor pana la 1.200 lei, in contextul in care in iulie ar trebui sa ajunga la 1.050 lei, a anunat premierul Victor Ponta. De la 1 ianuarie acest an, salariul minim brut este de 975 lei.

"Cred ca stabilirea unei limite din ce in ce mai ridicate a venitului minim care poate fi acordat pentru munca, implicand mai departe taxe, este o masura cu care putem misca in mod concret niste lucruri", a spus Ponta, la o conferinta pe tema Planului de Combatere a Saraciei, conform Mediafax.

Combaterea saraciei necesita o strategie pe termen lung, pe baza de dialog si consens, iar lipsa unei perspective poate genera un tip de nemultumire care poate izbucni in momente electorale, asteptarile populatiei fiind mari cand Guvernul spune ca economia merge, a afirmat premierul Victor Ponta, la o dezbatere pe tema Planului National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale 2014-2020.

Nu cunosc nicio societate care a reusit in 2, 3 sau 5 ani sa indrepte toate inegalitatile - Victor Ponta

El a sustinut ca nu se poate vorbi despre saracie deoarece exista o "dictatura comunicationala", in care masurile de incluziune sociala sunt considerate pomeni, iar saracii sunt priviti ca lenesi care isi merita soarta. In opinia premierului, cresterea economica este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru a avea strategii eficiente de combatere a saraciei.

Premierul a apreciat totodata ca, in 2011, Romania se afla in situatia actuala a Greciei si a punctat ca lipsa unei perspective poate genera un tip de nemultumire care poate izbucni in momente electorale, asteptarile populatiei fiind mari cand Guvernul spune ca economia merge.

"Asteptarile sunt mai mari in conditiile in care spunem ca economia merge bine si datele economice arata bine, iar frustrarea si nemultumirea, si mai ales lipsa de perspectiva, vor genera un tip de nemultumire care poate izbucni in momente electorale si eu cred ca incerc sa inteleg de duminica incoace exact semnificatia votului din Grecia. Cred ca Romania, in 2011 arata destul de aproape cu Grecia de acuma, si anume lipsa unei perspective, o operatie mult prea lunga si fara niciun fel de speranta clara. Am vazut si eu ca prim-ministrul Samaras era laudat de The Economist, de Finacial Times, de Comisia Europeana, de toata lumea: <<Extraordinar, ce bine arata datele, iata, se pare ca...>>, dar cei care traiau in Grecia se pare ca nu au avut aceeasi parere cu Financial Times si The Economist", a spus Ponta.

El a adaugat ca faptul ca "povara" se imparte inechitabil a condus la un vot care, in opinia sa, se poate repeta si in alte state ale Uniunii Europene, precum Spania. "Cred ca este nevoie sa spunem ca nu putem sa impartim ceva ce nu avem. Deci, daca nu avem o economie din ce in ce mai performanta, va fi foarte greu sa avem resurse pentru a reduce inegalitatile, dar in momentul in care economia este mai competitiva, cred ca este absolut necesara interventia statului, a societatii civile, pentru a incerca sa foloseasca aceste momente economice pozitive in reducerea inegalitatilor. Altfel, nu ne vor folosi la nimic si, ca orice ciclu economic, la un moment dat se va opri si va porni in partea de jos, dupa care, in perioada de criza, de unde taiem? De la saraci taiem, nu? Taiem beneficiile sociale, crestem taxele, dar nu pentru toata lumea si nu cele doar pentru cei foarte bogati. Deci, de fiecare data cand este criza, taiem de la cei amarati. Cand este crestere economica, castiga cei puternici. Este o lege a junglei sociale care, printr-o strategie si prin vointa politica, trebuie, cu siguranta, daca nu va putea fi eliminata, dar oricum imblanzita", a spus Ponta.

In opinia prim-ministrului, o strategie de acest tip poate avea succes doar daca exista consens la nivelul intregii societati. "O asemenea strategie are nevoie de dialog si dupa aceea are nevoie de un tip de consens. Altfel, pana elaboram strategia mai trec cateva luni, pana o adoptam, pana ne apucam s-o aplicam, ne oprim deja", a mai spus Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri