Economistul american Nouriel Roubini, care a prezis criza economica mondiala din 2007, a criticat masura de relaxare cantitativa, adoptata recent de Banca Europeana, precizand ca aceasta politica economica nu va reusi sa stimuleze inflatia sau cresterea economica.

"Traim intr-o lume in care exista prea multa oferta si prea putina cerere", a scris Roubini intr-un articol de opinie publicat pe Project Syndicate. Economistul este cunoscut ca "Dr. Doom" (trad. "Profetul"), dupa ce a prezis prabusirea pietei imobiliare care a condus la criza financiara mondiala. "Rezultatul este o dezinflatie persistenta, daca nu chiar deflatie, presiune, in ciuda relaxarii monetare agresive".

Afirmatiile lui vin in contextul in care Banca Centrala Europeana a anuntat in urma cu doi saptamani un program de relaxare monetara cantitativa de 500 miliarde de euro, menit sa stimuleze economia din zona euro si sa evite deflatia. Inflatia in zona euro a ajuns in decembrie la o rata anuala de minus 0,2%, tinta BCE fiind de 2%, arata CNBC.

Motivul pentru care o relaxare cantitativa nu duce la inflatie, spune Roubini, se datoreaza recuperarii anemice de dupa criza din 2008, pe fondul unei incercari de reducere a gradului de indatorare, in conditiile in care datoriile din sectorul public si cel privat au crescut considerabil. In plus, folosirea politicii monetare pentru a genera inflatie nu functioneaza din cauza scaderii puterii companiilor de a fixa preturi, dar si a dezechilibrului dintre somaj si oferta de locuri de munca, prea slaba pentru cei care isi cauta un job. "Inegalitatea veniturilor este in crestere, prin redistribuirea venitului de la cei care cheltuiesc mult catre cei care economisesc mult, ceea ce a exacerbat scaderea cererii", a precizat Roubini.

Un nou tip de export: deflatia si recesiunea

El sustine ca pietele proprietatilor reprezinta de asemenea un risc, avand in vedere ca fiecare boom a dus la prabusirea pietei, iar cresterea preturilor pe anumite piete creste riscul altora. In plus, scaderea preturilor la comoditati, generata de incetinirea economiei Chinei, favorizeaza aparitia deflatiei, sustinuta si de o saturare a fabricarii si industriei bunurilor. Acest tip de politici neconventionale, cum este relaxarea monetara, incearca sa previna deflatia prin slabirea monedei si imbunatatirea exporturilor, insa acesta este "un joc cu suma nula care nu reuseste decat sa exporte deflatia si recesiunea spre alte economii", a adaugat economistul american.

"Pentru a fi eficienta, stimularea monetara trebuie sa fie insotita de o stimulare fiscala temporara, care acum lipseste in toate economiile mari. Intr-adevar, zone euro, Marea Britanie, Statele Unite si Japonia urmaresc acum masuri de austeritate fiscala si consolidare econmica", a scris Roubini. Acesta crede ca recomandarea Fondului Monetar International cu privire la investitiile in infrastructura este una viabila, insa putin probabila pe fondul constrangerilor politice.

Ingrijorarile cu privire la o spirala autodistructiva care a cuprins economia globala au fost exprimate si de alti analisti. "Suntem in faza unei imbatraniri a populatiei, care este indatorata si inegala. Asta inseamna practic o incetinire a cresterii nominale", sustine analistul economic Ajay Kapur, de la banca americana Merrill Lynch.

"Oamenii in varsta nu cheltuiesc atat de mult. Atunci cand esti indatorat, productivitatea unei cresteri a creditarii este in scadere", iar rata economisirii in cazul celor bogati a ajuns de la un nivel de 20%, cat era inaintea crizei, la 40% in prezent, completeaza Kapur. "Matematic vorbind, este foarte greu sa stimulezi economia, de aceea traim intr-o lume a relaxarilor monetare perpetue, de aceea de cativa ani spunem ca ne putem astepta ca ratele dobanzilor sa ramana in permanenta scazute", conchide analistul de la Merrill Lynch.

De aceeasi parere este si Roubini, care spune ca in absenta unor politici fiscale care sa stimuleze cererea scazuta, politicile monetare neconventionale, cum este si cea adoptata recent de BCE, vor ramane un instrument tot mai folosit in peisajul macroeconomic.

Nouriel Roubini conduce compania de analiza economica Roubini Global Economics si este profesor la Universitatea din New York.

Sursa foto: Nouriel Roubini/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri