Taxa pe Valoare daugata ar trebui redusa la toate restaurantele de la 24% la 9%, nu doar la mesele din cadrul pachetelor turistice. Aceasta masura ar determina atat scaderea preturilor, cat mai ales i-ar face pe toti proprietarii de restaurante sa plateasca TVA, intr-un sector in care evaziunea de de 50%, potrivit ANAT.

Incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul poate sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii. Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Ministerului Finantelor.

"Noi, cei de la ANAT, am solicitat Guvernului si Ministerului Finantelor aceasta masura cu bonul fiscal, acum un an si jumatate, in paralel cu reducerea TVA la toate restaurantele, de la 24% la 9%. Guvernul a rezolvat doar jumatate din problema, cea cu posibilitatea neachitarii in cazul in care clientul nu primeste bon fiscal. Asadar, cerem Guvernului sa gaseasca solutii pentru scaderea TVA la restaurante", a declarat agentiei Mediafax Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Guvernul a redus recent TVA la pachetele turistice care includ cazare plus una sau mai multe mese pe zi, decizie care i-a facut pe hotelieri sa promita ca scad tarifele. Burcea crede ca daca TVA s-ar reduce si la restaurante, acestea ar scadea, pe de o parte, preturile, si ar fi mai accesibile pentru clienti, inclusiv pentru turistii romani sau straini, iar pe de alta parte ar avea ca efect diminuarea evaziunii fiscale.

"Astazi, mai ales la terasele si barurile mici din statiuni, evaziunea este estimata la aproximativ 50%. Daca TVA s-ar reduce de la 25% la 9%, nimeni n-ar fi atat de nebun incat sa nu-l plateasca", a explicat oficialul ANAT.

Acesta spune ca masura prin care clientul are posibilitatea sa nu plateasca nota daca nu primeste bun fiscal va avea efecte pozitive. "Cand 20 de milioane de romani devin inspectori ANAF lucrurile vor merge mai bine", a afirmat Alin Burcea.

Guvernul a avizat la sfarsitul lunii ianuarie introducerea loteriei bonurilor fiscale, cu un sistem de extragere lunara sau ocazionala a bonurilor primite de cumparatori pentru produse/servicii in valoare cuprinsa intre 1-999 lei, si cu posibilitatea ca, din martie, un client sa aiba dreptul sa nu achite produsul selectat sau consumat daca nu a primit bon fiscal de la comerciant.

Pe de alta parte, Asociatia Micilor Comercianti s-a declarat nemultumita de masura prin care clientii pot pleca fara sa plateasca daca nu primesc bon fiscal, cerand Avocatului Poporului sa atace aceasta prevederea la Curtea Constitutionala.

La prima extragere ocazionala a loteriei bonurilor fiscale, care va fi organizata a doua zi de Paste, pe 13 aprilie, vor participa bonurile fiscale emise intre 2 februarie si 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finantelor. Fondul de premiere se va majora cu sumele necesare rotunjirii valorii castigului aferent unui bon fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri